Церква в світі. Місіонерська проповідь


Презентація в бібліотеці Медичі Лауренціана (Флоренція, Італія)


5 червня 2013 року в бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції (Італія) відбулася презентація факсимільних видань УПЦ. З благословення Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України, участь у презентації взяв секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Учасником заходу став і представник Макарівської землі, благочинний Бишівського благочиння, виконувач обов'язків прес-секретаря Макарівського вікаріатства Київської єпархії архімандрит Філарет (Єгоров).

На презентації були також присутні: керуючий приходами РПЦ в Італії єпископ Корсунський Нестор, настоятель Свято-Амвросіївської громади міста Мілан архімандрит Амвросій (Макар), секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, православне духовенство Мілана, директор Флорентійської бібліотеки сеньйора Вера Валітутто, почесний консул України у Флоренції сеньйор Анджело Відавіно, професор Флорентійського університету президент Італійської асоціації славяністів Марчелло Гарзаніті, представники видавництва «Горобець»,  представники влади і католицького духовенства.

Слід зауважити, що саме в цій бібліотеці священиками Волинської єпархії - архімандритом Онуфрієм (Куцом), протоієрем Миколаєм Бондаруком та протоієреєм Валентином Марчуком - в 2011 році був віднайдений унікальний рукопис XIVст. Луцький (Флорентійський) Псалтир. З благословення Предстоятеля УПЦ Волинська єпархія під керівництвом митрополита Волинського і Луцького Ніфонта видала факсимільну копію цієї унікальної пам’ятки історії.

В рамках святкування 1700-літя Міланського едикту, 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1150-ліття початку Моравської місії святих рівноапостольних Кирила та Мефодія заплановано ряд презентаційних виставок в Європі. Саме з Італії - з Мілану, Флоренції та Риму - розпочались презентації.

Під час презентації у Флоренції архієпископ Олександр зачитав вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви. Він також подякував директору бібліотеки за тісну співпрацю і дозвіл на видання факсимільної копії Луцького Псалтиря XIVст.

«Ми раді сьогодні розпочати презентацію факсимільних видань УПЦ саме з Італії. Ми помолились у Мілані, де також презентували Луцький Псалтир, сьогодні працюємо з вами у Флоренції, а також будемо продовжувати з благословення Предстоятеля УПЦ презентації у Франції, Словаччині, Іспанії та інших країнах Європи», - зазначив Його Високопреосвященство.  

Архіпастир передав до бібліотеки факсимільні копії Пересопницького Євангелія XVIст., Луцького Псалтиря XIVст. та Луцького Євангелія XIVст.

Голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин  Марчук від імені митрополита Ніфонта подякував директору бібліотеки та отцю Амвросію за допомогу у видавництві Луцького Псалтиря.

Директор Флорентійської бібліотеки зауважила, що це -  історія України, це - культура українців. Присутні на конференції науковці також відзначили особливість цієї історичної події.

Владика Олександр розповів, що кожна презентація - це ще одне свідчення, що слово Христа – вічне. Чим більше буде таких подій, тим більше світ дізнаватиметься про українську історію, церковні святині, спадщину України, і тим доступнішими факсимільні видання будуть людям. Адже й екземпляри факсимільних видань Луцького Псалтиря, і Луцького Євангелія, та перлини факсимільних видань УПЦ - Пересопницького Євангелія віднині виставлено у Флорентійській бібліотеці для доступної роботи з ними усіх бажаючих. Врешті, це і святі книги, які будуть використовуватися у церковній практиці.

В різних куточках світу є немало цікавих рукописів стародавніх книг, і робота над видавництвом факсимільних  видань представниками УПЦ продовжується.

За матеріалами офіційного сайту Української Православної Церкви.