Служіння єпископа Макарівського Іларія


Служба в день новомученика Митрополита Володимира (1915)


У 2013 році виповнилося 95 років від дня мученицької кончини Митрополита Київського і Галицького Володимира (Богоявленського). 07 лютого, в день пам'яті святого новомученика, владика Іларій взяв участь в урочистому богослужінні, яке очолив Блаженніший Митрополит Володимир.

Божественна літургія відбулася в храмі преподобних Антонія та Феодосія Печерських Святої Успенської Києво-Печерської Лаври.

Предстоятелю Української Православної Церкви також співслужили: митрополити – Бориспільський Антоній (керуючий справами УПЦ), Вишгородський і Чорнобильський Павел (намісник монастиря), архієпископи – Пантелеімон (Романовський), Харківський і Богодухівський Онуфрій, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій,  Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, єпископи – Сумський і Охтирський Євлогій, Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Єдинецький і Бричанський Никодим, Броварський Феодосій, вікарій Хабаровської єпархії єпископ Миколаївський Аристарх, Каменський і Алапаєвський Сергій, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, а також духовенство м. Києва, насельники Лаври та гості у священному сані. Серед них - і архімандрит Амвросій (Макар), настоятель Свято-Амвросіанської парафії (м. Мілан, Італія), голова Вченої ради православного соціального духовно-просвітницького центру "Ковчег" с. Лишня. Центр "Ковчег" діє при парафії прп. Параскеви Сербської, настоятелем якої є архімандрит Філарет (Єгоров).

За урочистою літургією молилися також  і інші представники Макарівщини: співголова Вченої ради "Ковчегу" Костянтин Сігов, координатор проектів "Ковчегу" Лідія Лозова.

Після відправи священнослужителі та віруючі пройшли хресним ходом до місця мученицької кончини митрополита Володимира, що поруч із монастирем, де було відслужено молебень до священномученика Володимира.

ДОВІДКА. В управління древньою Київською кафедрою митрополит Володимир вступив у 1915 році.  

25 січня, а за новим стилем 7 лютого, 1918 року озброєні люди ввірвалися в покої митрополита Володимира і після знущань над ним вивели за стіни Лаври і розстріляли. Перед смертю архіпастир звершив молитву, благословив своїх убивць і сказав: „Господь вас хай простить”. Знайдене братією його тіло, було спотворене великою кількістю колотих та вогнепальних ран. Похоронили митрополита Володимира в Хрестовоздвиженському храмі, що на території Ближніх печер Києво-Печерської Лаври. А в лику святих архіпастиря-сповідника було прославлено влітку 1992 року. В тому ж році було відкрито для вшанування і його чесні мощі, які зараз почивають в Благовіщенському храмі Дальніх печер.

Переглянути житіє священномученика Володимира, Митрополита Київського та Галицького (російською)

За матеріалами офіційного сайту Української Православної Церкви