Служіння єпископа Макарівського Іларія


Служба у 21-річницю Харківського собору (Київ, Лавра)


27 травня 2013 року Українська Православна Церква відзначає 21-у річницю Харківського Архієрейського Собору та Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира на Кафедрі Київських Митрополитів.

В цей день єпископ Макарівський Іларій взяв участь в урочистому богослужінні, яке очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

За святою Божественною літургією в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври Його Блаженству також співслужили: архієпископи - Білоцерківський і Богуславський Августин, Криворізький і Нікопольський Єфрем, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Харківський і Богодухівський Онуфрій, Ізюмський і Куп’янський Єлисей, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), Городницький Олександр, єпископи - Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Дніпродзержинський і Царичанський Володимир, Джанкойський і Роздольненський Аліпій, Броварський Феодосій, Шепетівський і Ставутський Діонісій, Ірпінський Климент, Приморський і Бердянський Єфрем, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Вознесенський і Первомайський Олексій, Васильківський Миколай, насельники монастиря у священному сані. За відправою молився митрополит Феодосійський і Керченський Платон.

За богослужінням Первосвятитель підніс заупокійні молитви за нині спочилих учасників Харківського Архієрейського Собору.

Наприкінці богослужіння від імені архіпастирів, духовенства та мирян Блаженнішого Митрополита Володимира зі святом привітав архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин.

Звертаючись до присутніх, Його Блаженство подякував усім, хто зібрався у храмі за спільну молитву та побажав, щоби Господь почув ці молитви, і послав мир Церкві та кожній християнській душі.

***
Харківський Архієрейський Собор відбувся 27-28 травня 1992 року в Харкові на території Свято-Покровського монастиря під керівництвом митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака) (+2011). Більшістю голосів (16 з 18) Предстоятелем УПЦ, Митрополитом Київським і всієї України був обраний митрополит Ростовський і Новочеркаський Володимир.

За матеріалами офіційного сайту Української Православної Церкви.

Ви також можете переглянути фоторепортаж події за посиланням.