Служіння єпископа Макарівського Іларія


Засідання комітету з біоетики та етичних питань (Київ)


2 липня 2013 року в Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося засідання Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді Української Православної Церкви під головуванням єпископа Макарівського Іларія.

У засіданні взяли участь постійні члени Комітету: голова Синодального відділу благодійності та соціального служіння архідиякон Сергій Косовський, голова Комісії з питань біоетики Національного Медичного Університету ім. О.О. Богомольця доктор медичних наук Петро Музиченко, доктор біологічних наук професор Георгій Коробейніков, директор інституту біомедичної етики та права Академії Адвокатури України доцент Радмила Грєвцова, доцент НМУ ім. О.О. Богомольця Анатолій Єгоренков, секретар Комітету Геннадій Таранюк.

На початку засідання голова комісії з біоетики НМУ ім. О.О. Богомольця від імені онуки архієпископа Луки (Войно-Ясенецького) передав в дар Комітету портрет святителя з дарчим підписом від його нащадків.



В ході роботи Комітету було розглянуто питання участі Комітету в П’ятому Національному Конгресі з біоетики та обговорено програму Конгресу. Прийнято звернення до оргкомітету та учасників Конгресу з проханням висловити своє ставлення до проблеми зміни презумпції незгоди, що існує натепер в чинному законодавстві України щодо посмертного донорства осіб на презумпцію згоди, на чому наполягає частина експертного середовища, переважно фахівці – трансплантологи. На думку членів комітету дане питання має доленосний для українського суспільства характер і можливі законодавчі зміни з цього приводу будуть мати чисельні та далекосяжні соціальні наслідки. Раніше Комітет висловився категорично проти таких змін, а також проти можливості розширення кола потенційних донорів за рахунок осіб обмежених у своїй фізичній та правовій дієздатності, а також проти донорства дітей. 

Були обговорені також деякі методологічні питання біотичної експертизи в християнській та світській етиці та шляхи зближення їх підходів.

Ви можете переглянути й інші фотографії події за посиланням.