Служіння на парафіях


Престольне свято с. Мостище


27 вересня, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, єпископ Макарівський Іларій, вікарій Київської Митрополії, керуючий Макарівським вікаріатством, Голова Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді Української Православної Церкви, очолив божественну літургію в день престольного свята парафії Воздвиження Хреста Господнього с. Мостище Макарівського району Київської області.

Його Преосвященству співслужили настоятель парафії, голова постійно діючої комісії з благодійництва Макарівського благочиння, архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство Макарівського і Бородянського благочинь, а також гість, настоятель православної парафії на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» м. Брешія (Італія) священик Володимир Зелинський, який нещодавно взяв участь в науково-богословській конференції «Успенські читання», що відбулася в Києві.

Перед початком богослужіння Преосвященного владику від імені територіальної громади привітав сільській голова с. Мостище В. І. Цисаренко.

За божественною літургією серед численних вірян молилися викладачі, вчителі та вихователі мостищанської  допоміжної школи для дітей з розумовими відхиленнями разом зі своїми вихованцями, більшість яких підійшла до святого Причастя.

В проповіді, виголошеній по завершенні літургії, єпископ Макарівський Іларій наголосив на тому, що в кожного є свій життєвий хрест і нам потрібно, не ремствуючи, з радістю, його нести. Подякувавши всім за молитви, Преосвященний архіпастир передав благословення та привітання Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Володимира, який дбає та турбується про кожну парафію нашої Церкви.

Архімандрит Філарет, подякувавши архієрею за звершену службу, побажав йому всесильної допомоги від Господа у несінні його нелегкого архієрейського хреста.

Настоятеля та громаду села в цей день було нагороджено грамотою сільської ради за «наполегливу працю, старанне відношення до роботи, особистий вагомий внесок у відродження духовності, єднання громади, розбудову та всебічний розвиток села Мостище, з нагоди святкування Дня села».

Після богослужіння Преосвященний владика разом з духовенством, очолюваним Благочинним Макарівського церковного округу архімандритом Кирилом (Біланом), звершив чин закладки нового Хрестовоздвиженського храму, який починають будувати в с. Мостище силами місцевої православної громади.

По завершенні чину закладки Його Преосвященство звернув увагу на те, що храм Божий є центром духовного життя й часткою Неба на землі. В своєму слові владика нагадав про важливість храму в житті християнина, про те, що ми самі через нього повинні ставати храмами для Духа Святого.

У благословення та подарунок всім було роздано натільні хресні знамення, ікони Христа Спасителя, паперові ангелочки з записочками зі святоотецьких настанов, гостинці. Також Його Преосвященство вручав ікони святителя Миколая Чудотворця, привезені з Італії, які були освячені в м. Барі на мироточивих мощах Святителя.

Всі присутні розділили трапезу за святковим столом. Особливою вона була для дітей мостищанської допоміжної школи, а також для вихованців соціального притулку-розподільника с. Копилів Макарівського району, яким по-особливому опікується Преосвящений Іларій і в якому перебувають діти та підлітки, що потребують допомоги та підтримки.

Для всіх цих дітей накрили окремі столи з поживною, корисною їжею, фруктами та солодощами.Також вихованці копилівського центру та їхні викладачі отримали в подарунок від комісії з благодійництва кухонний комбайн.

Після урочистостей відбулося спілкування Макарівського єпископа з представниками місцевої влади. Під час бесіди владика Іларій підкреслив необхідність поглибленої взаємокорисної співпраці духовних громад сіл та чільників місцевих територіальних громад.

 

Переглянути фотоальбом зі святкування Ви можете за посиланням.