Служіння на парафіях


Престольне свято в день святого Іоанна Хозевита


16 жовтня, в день пам'яті преподобного Іоанна Хозевита, єпископа Кесарійського, Преосвященний Іларій, єпископ Макарівський, керуючий Макарівським вікаріатством, Голова Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви, очолив Божественну літургію, яку було відправлено в храмі преподобного Іоанна Хозевита смт Немішаєве Бородянського району Київської області.

Його Преосвященству співслужили благочинний Бородянського церковного округу протоієрей Віктор Талько, настоятель храму ієрей Іоанн Нємєш, духовенство Макарівського та Бородянського благочинь. В проповіді, виголошеній після Божественної літургії, Преосвященний Іларій нагадав про необхідність дорожити таїнствами Церкви, зокрема таїнством Святого Причастя, і приступати усвідомлено до цього таїнства для того, щоб можна було з'єднуватися з Христом, для того, щоб можна було жити у Христі, вподобляючись преподобному Іоанну Хозевиту.

Від імені благочинного Макарівського церковного округу архімандрита Кирила (Білана) тепло привітав настоятеля з храмовим святом, а також з днем Ангела, архімандрит Філарет (Єгоров), голова комісії з благодійництва Макарівського благочиння. Подякувавши Преосвященному єпископу Іларію за проповідь, отець Філарет зауважив, що священнослужителі повинні по-особливому дорожити кожною окремою літургією і кожним Божественним Причастям.

Благочинний Бородянського церковного округу подякував архієрею за звершену службу Божу. До його слів долучився настоятель храму, ієрей Іоанн Нємєш, який висловив також подяку всім, хто підтримує парафію в її розвитку.

***

Отець Іоанн Нємєш, який святкує іменини в день пам'яті преподобного Іоанна Хозевита, виконує послух настоятеля в храмі на честь свого небесного покровителя. Також священик окормлює духовну громаду с. Плахтянка Макарівського благочиння, де він є настоятелем церкви Чуда Архістратига Михаїла, що відбулося в Хонех.

смт Немішаєве Бородянського району має багату історію. На території селища знаходяться залишки садиби, яка, як і земля навколо, належала роду Остен-Сакенів.

Одним з них був князь Фабіан Вильгельмович Остен-Сакен (Фабіан Готлиб фон дер Остен-Сакен, 1752-1837), російський генерал-фельдмаршал, який став особливо відомим після походу проти Наполеона 1813-1814 років, коли він командував окремим руським корпусом у складі Сілезьської армії пруського фельдмаршала Блюхера. 

В останні роки свого життя генерал жив у Києві. За свого життя він зробив багато для Церкви; коли він помер, труну з його тілом несли лише архієреї. Князь Фабіан був похований біля Академічного храму Божої Матері в Києво-Печерській Лаврі.

Згодом, коли змінилося кілька власників, на території селища було засновано сільськогосподарську школу, яка отримала ім'я тодішнього голови Ради Міністрів Росії П.А.Столипіна, та технікум.

Одночасно із заснуванням школи, згідно архівів, було освячено церкву. Точне її місцезнаходження зараз невідоме. За однією з версій вона була розташована в підвальному приміщенні садиби, за іншою - там жив священик, а сама церква була десь поруч з маєтком.