Служіння на парафіях


Престольне свято с. Лишня


27 жовтня 2012 року, у день вшанування Преподобної Параскеви Сербської, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, вікарій Київської Митрополії, керуючий Макарівським вікаріатством, Голова відділу з біоетики та етичних питань при Священному Синоді Української Православної Церкви, очолив Божественну літургію у храмі Преподобної Параскеви с. Лишня Макарівського району Київської області. Єпископу Іларію співслужили: благочинний Макарівського благочиння архімандрит Кирил (Білан), настоятель храму архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство Макарівського вікаріатства.

За Богослужінням молилися представники місцевої влади, депутати районної та сільської ради, серед них сільський голова сіл Лишня та Осиково А.А. Шевчук. З Києва приїхали секретар Всеукраїнського педагогічного товариства протоієрей  Богдан Огульчанський разом з викладачами основ християнської етики, начальник відділу публіцистики центрального друкованого органу Міністерства оборони України – журналу «Військо України» –  підполковник Р. В. Ткачук, директор науково-видавничого об’єднання «Дух і Літера» К.Б. Сігов зі співробітниками, відомий православний кінорежисер О.М. Столяров, Голова обласного фонду "Милосердя та здоров'я" Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради Г.І. Єкименкова.

Також на святі були особливі гості – учасники дитячого табору-поселення «Козацька Покрова», що розпочав свою роботу у духовно-просвітницькому соціальному центрі "Ковчег" парафії Преподобної Параскеви під час шкільних канікул; це вихованці різних недільних парафіяльних шкіл м. Києва разом зі своїми наставниками. У літургії брали участь і діти з місцевого притулку-розподільника, Центру соціальної реабілітації в с. Копилів, разом з вихователями.  Загалом літургія об’єднала  парафіян різних храмів Макарівщини та гостей з різних куточків України. За Богослужінням співав молодіжний хор Макарівського благочиння (регент – О.В. Амеліна), а також народні гурти «Сік землі» с. Лишня (керівники – О.І. Мельникович та С.О. Керусенко) та «Калиновий гай» с. Осиково (керівник – С.П. Колесник).

У проповіді, виголошеній по завершенні Божественної літургії, Преосвященніший Іларій підкреслив, що Преподобна Параскева явила нам зразок подвижницького наслідування Христу та слідування за Ним, зумівши не лише втілити в собі, а й примножити отримані від Бога дари й чесноти. Саме тому в означенні її святості ми вживаємо префікс «пре»: «преподобний» означає «схожий на Бога», «подібний до Нього» через примноження тих дарів, які дає подвижнику Господь, і подвигів, які він звершує. Дослухаючись до Божого Слова, причащаючись Святих Христових Тайн та вдивляючись у своє серце, ми всі маємо розвивати власні дари, пам’ятаючи, що визначальною у справі нашого спасіння є наша добра воля: «Якщо в нас є бажання, Господь завжди дасть нам сили, допомогу і можливість звершити ті діяння, які ми хочемо здійснити. Тому будемо молити Господа, щоб Він був до нас милостивий, завжди посилав нам те, що ми зможемо понести, і укріпляв нас у тому, що нас спіткає»,  –  наголосив єпископ Іларій.  Завершуючи проповідь, Його Преосвященство передав благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, подякував священнослужителям за співслужіння та євхаристичне спілкування, побажав усім Божої помочі у служінні нашому Господу Іісусу Христу.

Настоятель храму Преподобної Параскеви у відповідь подякував Владиці за очолене ним Богослужіння та передав у дар від кліриків Макарівського благочиння ікону сім’ї святих Царственних Страстотерпців як символ  сімейної атмосфери, яку допомагає розвивати на парафіях єпископ Іларій. Духовному чільнику Макарівського церковного округу, архімандриту Кирилу, від парафії Преподобної Параскеви Сербської було вручено ікону Святителя Миколая Чудотворця. Всіх, хто молився за Богослужінням, єпископ Макарівський окропив святою водою. У благословення всі отримали ікони Преподобної Параскеви, натільні хрести та спеціально підготовлені святоотецькі настанови.

Дружнє спілкування продовжилося за трапезою. По її завершенні особливе слово подяки Владиці Іларію, всім священикам та церковнослужителям виголосив К.Б. Сігов, подарувавши усім від «Духа і Літери» нові книжки серії «Свідки правди» та «Biblioteca Clementina».

Фотоальбом зі святкування дня пам'яті Преподобної Параскеви Сербської Ви можете переглянути, натиснувши сюди або на одну з фотографій, що наведені нижче. Фотограф - Н. Пустоварова.

Також ми пропонуємо Вашій увазі відео з проповіддю владики Іларія та словом настоятеля храму, архімандрита Філарета (Єгорова):