Служіння на парафіях


До свята Стрітення - традиції Макарівщини


На світле свято Стрітення в православних храмах звершується чин благословення свічок та традиційно освячують воду. Водосвятний молебень в цей день називається «малим» –  на відміну від «великого», що відбувається лише раз на рік, на Хрещення Господнє.

Як пояснює архімандрит Філарет (Єгоров), клірик Макарівського благочиння, депутат Макарівської районної ради, мале освячення води відбувається насамперед в день Походження чесних древ Животворного Хреста Господнього, в престольні свята, в день Преполовення П’ятдесятниці та просто протягом року за потребою. В молитвах священик та всі віруючі просять у Господа благословити воду, щоб ті, хто з вірою та благоговінням споживатимуть її, укріплювалися духом творити благі справи, отримували рішучість позбавлятися лихих звичок.

В с. Лишня здавна існує благочестива традиція в день Стрітення освячувати воду на озері. Після святкової літургії велика кількість вірян на чолі зі священством вирушає хресною ходою до місцевого ставу. Заздалегідь за наявності криги готується ополонка, і молебень звершується просто неба. Після чину освячення води у ставі та води, підготовленої в ємкостях, сміливці занурюються у святу воду. Попри холод, бажаючих із благоговінням зануритися завжди багато: до святої купелі йдуть від малого до великого. Як завжди, всі отримують подарунки, на всіх чекає гаряча трапеза.

Фотографії зі свята Стрітення, яке відзначали в Лишні у 2012 році, Ви можете переглянути за посиланням.