Служіння на парафіях


Архієрейська служба та заходи в неділю Жон-Мироносиць (Лишня)


19 травня 2013 року, в неділю святих Жон-мироносиць, з благословення Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій, керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію у храмі преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району.

Його Преосвященству співслужили: благочинний Бишівського благочиння, настоятель храму архімандрит Філарет (Єгоров) та клірики Макарівського вікаріатства.

За літургією співав чоловічий квартет Свято-Троїцького Іонинського монастиря (регент - Дмитро Болдін). Також пролунали псальми у виконанні місцевих гуртів "Сік землі" с. Лишня (худ. керівник - Софія Керусенко, муз. керівник - Ольга Мельникович) та "Лебедина пісня" с. Мостище (керівник - Майя Коваленко).

У проповіді, виголошеній після Євангельського читання, єпископ Іларій звернув увагу, наскільки важливий у сучасному світі приклад жінок, які залишилися вірними Христу. У той час коли апостоли – «страху ради іудейська» – залишили Господа, мироносиці, які здавалися слабкими й немічними, виявилися на висоті свого покликання, показуючи нам взірець вірності і любові до Бога – «такої вірності», - підкреслив владика, – «яка не боїться ні смерті, ні переслідування, ні ганьби, ні кепкувань, яка виявляється завжди відданою тому, кого любить, тому, кому служить». В наш час, з якого все частіше зникає любов і вірність, люди відокремлюються одне від одного і намагаються жити лише заради себе, саме на жінках-християнках, які прагнуть слідувати прикладу мироносиць, лежить обов’язок виховувати прийдешні покоління в дусі християнської любові та вірності Богу і ближнім.

Наприкінці богослужіння Преосвященний Іларій привітав парафіянок храму, всіх присутніх жінок зі святом, висловивши подяку за їхнє служіння Церкві, вручив ікони у благословення та квіти, а також передав поклін, Пасхальне привітання та благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Від імені благочиння та парафії архімандрит Філарет подякував Преосвященнішому Іларію за звершену літургію та попросив передати подяку Його Блаженству.

Після літургії єпископ Іларій освятив новий дитячий майданчик, споруджений силами церковної громади у центрі села, а потім відвідав святковий концерт класичної музики у виконанні вихованців київської дитячої школи мистецтв №2 ім. М.І. Вериківського в духовному та соціально-культурному центрі «Ковчег» при парафії преподобної Параскеви Сербської. Згодом всі, хто бажав, змогли взяти участь у козацьких змаганнях, підготовлених надворі учасниками табору-поселення «Козацька Покрова», що проходить в «Ковчезі»: стрільбі з пневматичної зброї та луку, метанні списів та козацьких сокирок, бойових козацьких мистецтвах.

Преосвященніший владика поспілкувався з присутніми на святі головою обласного фонду милосердя та здоровя Г.І. Єкименковою та викладачами християнської етики різних загальноосвітніх шкіл Київщини. Мова йшла про особливості соціального служіння священнослужителів у нашому суспільстві та про вагомість і необхідність викладання основ духовних дисциплін серед підростаючого покоління.

Цього ж дня в Макарові відбувся урочистий концерт до свята Жон-мироносиць, підготовлений викладачами та вихованцями місцевого центру дитячої творчості ім. Данила Туптала (Святителя Димитрія Ростовського) під керівництвом М. А. Кухаря та Т. М. Отрок. Благочинні Макарівського благочиння архімандрит Кирил (Білан) та Бишівського благочиння архім. Філарет (Єгоров) привітали дружин священнослужителів Макарівського району. Всі матушки отримали подарунки.

Всі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

Також Ви можете переглянути цю інформацію на сайті Київської Митрополії Української Православної Церкви.

Відеоматеріали події Ви можете переглянути, натиснувши сюди.