Служіння на парафіях


Архієрейська служба в день Святителя Миколая (Фасова)


22 травня 2013 року, в день пам’яті Святителя Миколая, Архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, керуючий Макарівським вікаріатством, та Преосвященніший Даміан, єпископ Фастівський, очолили Божественну літургію у Свято-Миколаївському храмі с. Фасова Макарівського району Київської області.

Преосвященним владикам співслужили: настоятель храму, благочинний Макарівського благочиння архімандрит Кирил (Білан), благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство Макарівського вікаріатства, братія Свято-Введенського монастиря м. Києва.

Після Євангельського читання Преосвященніший Іларій виголосив проповідь, в якій нагадав про Пасхальні радісні дні, які тривають, і про те, що свято Миколая Чудотворця є чудовим приводом збільшення Пасхальної радості. «Ми повинні вподоблятися Чудотворцю Миколаю», – наголосив Преосвященніший владика, – «в його вмінні завжди іти назустріч ближнім. Адже кожний із нас, хто ввійшов в Церкву, прийнявши святе хрещення, належить до царственного священства, і ми повинні стверджувати нашу належність до народу Божого у Христових справах».

По завершенні Божественної літургії відбувся Хресний хід до того місця, де раніше у Фасовій був храм, зруйнований у 1980-х роках минулого ХХ століття. Тут розташована символічна могила всіх священнослужителів – настоятлів храму. Було вознесено заупокійну молитву за спочилими кліриками.

Потім було піднесено молитву до Святителя Миколая Чудотворця. Архієреї привітали всіх зі святом, окропивши святою водою. Настоятель храму, благочинний Макарівського церковного округу архімандрит Кирил (Білан), подякував архієреям та всьому священству за звершену Божественну літургію.

До речі, у Фасовій будується єдиний у світі собор на честь ікони Божої Матері «Услишательниця». Саме тут зберігається ця святиня. Преосвященніший Іларій побажав допомоги Божої будівничому собору архімандриту Кирилу, передавши благословення та привітання Блаженнішого Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви. 

Всі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.