Служіння на парафіях


Архієрейська служба в день престольного свята (Осикове)


31 серпня 2013 року, в свято на честь ікони Божої Матері «Всецариця», Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі на честь ікони «Всецариця» с. Осикове Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства (Макарівський район, Київська обл.). Під час зустрічі архієрея від імені територіальної громади привітав сільський голова сіл Лишня та Осикове Андрій Шевчук.

Преосвященнішому владиці співслужили: настоятель храму, благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров) та духовенство Макарівського вікаріатства.

За богослужінням співав молодіжний хор Макарівського вікаріатства під керівництвом помічника регенту храму телеканалу «Глас» Ольги Амеліної. Прозвучали й народні духовні піснеспіви, канти у виконанні хорових колективів «Калиновий гай» с. Осикове (керівник – Стефанія Колесник), «Лебедина пісня» с. Мостище (керівник - Майя Коваленко), «Сік землі» с. Лишня (керівник – Софія Керусенко).

Після Євангельського читання Його Преосвященство виголосив проповідь, в якій зосередив увагу на діяльному та споглядальному служінні Пресвятої Богородиці. Він підкреслив, що Божа Матір є прикладом не тільки жіночого служіння Богові та світу, але і взагалі взірцем того, як можна і потрібно служити Творцеві й ближньому.

Говорячи про ікону Божої Матері «Всецариця», єпископ Іларій наголосив на тому, що саме перед цим чудотворним образом ми молимося про зцілення хворих людей і, зокрема, про онкохворих. Але в будь-якій хворобі не слід впадати у відчай. Все треба сприймати не інакше, як милість від Бога.

Фрагмент читання Євангелія та проповідь єпископа Макарівського Іларія в день престольного свята с. Осикове (31.08.2013):

На свято приїхали вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей с. Копилів Макарівського району. Майже всі вони підійшли до таїнства сповіді та Причастя.

Наприкінці служби єпископ Макарівський передав благословення та привітання Блаженнішого Митрополита Володимира та подякував священству за молитву й працю на благо святої Церкви. Отець благочинний, від імені всіх священнослужителів церковного округу, подякував за преподане благословення Його Блаженства.

По завершенні Божественної літургії було звершено чин славлення перед святою іконою «Всецариця» з піднесенням особливої молитви за онкохворих.

Також Преосвященніший владика возніс молитву перед початком нового навчального року та звернувся з повчальним словом до всіх, хто навчається, й побажав їм успіхів, прикликаючи Боже благословення на їхні добрі справи.

Єпископ Іларій окропив усіх святою водою та роздав у благословення невеликі образи «Всецариця» та натільні хрести, а присутні у великій кількості учні отримали ікони Преподобного Сергія Радонезького. Також у подарунок всім було вручено по шоколадці та по паперовому кораблику, на кожному з яких містився вислів святоотецької настанови.

По завершенні богослужіння, Його Преосвященство поспілкувався з отцем благочинним та кліриками Макарівського вікаріатства, з’ясував поточні питання щодо парафіяльного життя.

На святкуванні Дня села була присутня Олеся Бурдик, помічник народного депутата України Руслана Сольвара, яка передала сільському голові Андрію Шевчуку матеріальну підтримку для територіальної громади від народного обранця. Єпископ Макарівський, спілкуючись з помічником депутата Верховної ради, розповів про роботу очолюваного ним Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви та про розвиток духовного життя у Макарівському вікаріатстві.

Цього ж дня єпископ Іларій мав розмову з чільником територіальних громад сіл Лишня та Осикове, сільським головою Андрієм Шевчуком. Представник місцевої влади зауважив, що поступовий духовний розвиток, побудування храму в селі та особливе піклування владики про місцеві парафії справляють неабиякий позитивний вплив і на інші сфери життя громад сіл Лишня та Осикове, в тому числі сприяють економічному, соціальному та, взагалі, всебічному добробуту.

По завершенні святкової трапези у селі відбувся концерт за участі колективів художньої самодіяльності. Під час урочистої програми сільський голова, відзначивши труди настоятеля парафії, які сприяють всебічному розвитку громади села, й турботу про місцеву школу, про дітей та підростаюче покоління, вручив йому грамоту лишнянської сільської ради за багаторічну працю на ниві соціального служіння.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

Також пропонуємо Вашій увазі відеоматеріали події (дивіться нижче).


На фото: сільський голова сіл Лишня та Осикове Андрій Андрійович Шевчук, представник осиківської духовної громади, на другому плані - настоятель храму, благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), священики благочиння.


Єпископа Макарівського Іларія (зліва) зустрічає настоятель парафії архімандрит Філарет (Єгоров).



Настоятель храму передає в дар Преосвященнішому Іларію картину. Її сонячність, її світло, за словами отця настоятеля, можна в переносному сенсі порівняти зі світлом, яке має архієрей Божий, бо він несе людям світло Сонця Правди - Христа.


 


Члени молодіжного хору Макарівського вікаріатства (зліва - керівник хору, Ольга Амеліна)

 



Урочистий святковий концерт. У мікрофона - сільський голова А. А. Шевчук.

 


Сільський голова сіл Лишня та Осикове вручає настоятелю місцевого храму архімандриту Філарету (Єгорову) грамоту сільської ради.

 

Відеоматеріали події

1. Привітання владики Іларія зі святом ікони Божої Матері "Всецариця".

2. Єпископ Іларій благословляє дітей на новий навчальний рік.

3. Слово настоятеля храму архімандрита Філарета (Єгорова), його привітання владики.