Служіння на парафіях


Шанування пам′яті Преп. Паїсія Величковського (Лишня)


28 листопада 2013 року, в день пам’яті Преподобного Паїсія Величковського, відроджувача традицій чернечого старечого життя, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, вікарії Київської Митрополії Преосвященніший єпископ Макарівський Іларій, керуючий Макарівським вікаріатством, та Преосвященніший єпископ Фастівський Даміан звершили Божественну літургію в храмі Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Бишівського благочиння (Макарівський район Київської області).

Архієреям співслужили благочинний Бишівського церковного округу, настоятель храму архімандрит Філарет (Єгоров), благочинний Білогородського церковного округу протоієрей Ростислав Корчак, духовенство Свято-Введенської обителі м. Києва та Київської єпархії, а також гість - представник Православної Церкви республіки Молдова протоієрей Василій Чобану.

Після Євангельського читання єпископ Іларій виголосив проповідь, в якій зазначив, що православна аскеза як боротьба з гріхом і пристрастями має бути притаманною не тільки монахам, але усім тим людям, які бажають по-справжньому зростати у Христі. І ми маємо докладати зусиль для всебічної праці над собою.

За богослужінням молилися голова фонду "Милосердя і здоров’я" Київської обласної ради та обласної державної адміністрації Галина Єкименкова, представники обласної влади Київщини та Макарівської районної ради.

Відбувся чин славлення перед іконою Преподобного старця Паїсія Величковського. По завершенні служби Божої, відзначивши значні труди на ниві Христовій єпископа Фастівського Даміана, владика Іларій вручив йому в дар факсимільне видання Луцького Псалтиря. Гість з Молдови, протоієрей Василій Чобану, також отримав Псалтир з рук Преосвященнішого єпископа Іларія.

Керуючий Макарівським вікаріатством подякував усім за співслужіння та передав поклін і привітання Предстоятеля Української Православної Церкви. Настоятель храму, благочинний Бишівського церковного округу архімандрит Філарет, висловив вдячність владикам за очолену Божественну літургію та преподане благословення Його Блаженства.

Потім під головуванням єпископа Макарівського Іларія, голови Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви, відбувся міжнародний круглий стіл "Духовна спадщина Преподобного Паїсія Величковського". Саме цього року виповнилося 25 років з дня канонізації цього відроджувача старечого життя на Русі. Як відомо, Преподобний Паїсій народився в Полтаві у 1722 році, подвизався в монастирях України, Молдо-Валахії, Афону, а відійшов до Господа у 1794 році в Нямецькій Лаврі, яка знаходиться на території сучасної Молдови.

До підготовки круглого столу долучилися настоятель парафії Святителя Амвросія Медіоланського м. Мілан (Італія), голова Вченої ради духовно-просвітницького центру "Ковчег" при парафії Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня архімандрит Амвросій (Макар), італійський дослідник життя Преподобного Паїсія Величковського Адальберто Майнарді, дослідники Полтавської місіонерської духовної семінарії, зокрема віце-ректор архімандрит Веніамін (Погребной), ієромонах Макарій монастиря Симонопетра (Свята Гора Афон), який займається укладанням житій святих всієї Вселенської Православної Церкви, а також науковці Києво-Могилянської Академії та інших наукових центрів України та Молдови, студенти Київської духовної академії та курсанти Вищих Свято-Володимирівських богословських курсів.

Таким чином, до шанування пам’яті Преподобного старця Паїсія в ювілейний рік його канонізації долучилися і представники тих духовних центрів і осередків, де він жив, діяв та проповідував, і дослідники його науково-духовної спадщини.

Підсумовуючи результати роботи міжнародного наукового зібрання, владика Іларій зазначив, що духовне надбання Преподобного Паїсія Величковського є особливо актуальним в наш час, коли світ так потребує проповіді Христа і коли ми, православні християни, повинні навчитися жити тим, до чого через свої аскетичні труди, святоотецькі переклади й агіографічну працю закликає нас святий Паїсій.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.


Зустріч єпископа Фастівського Даміана


Зустріч єпископа Макарівського Іларія