Церква в світі. Місіонерська проповідь


Міжнародний конгрес німецького благодійного фонду "Реновабіс"


29 серпня – 1 вересня Лідія Лозова, координатор проектів православного соціально-просвітницького центру «Ковчег» парафії преподобної Параскеви Сербської сіл Лишня та Осикове, а також Центру св. Климента "Спілкування та діалог культур", взяла участь у роботі XVI міжнародного Конгресу німецького благодійного фонду "Реновабіс", що був присвячений темі "Відродження віри. Нові шляхи євангелізації в Європі" та проходив у м. Фрайзинг поблизу Мюнхена (Німеччина).  Конгрес зібрав більше 370 учасників з 30 країн: католиків і православних.

У своєму вітальному слові до учасників Конгресу митрополит Волоколамський Іларіон, Голова Відділу зовнішньо-церковних стосунків Руської Православної Церкви, був суголосний з о. Міланом: "Впевнений, що Руська Православна і Римо-Католицька Церква покликані разом здійснювати проповідь християнства в сучасному світі". При цьому владика Іларіон відмітив, що "зусилля лише одних ієрархів не принесуть бажаного плоду, якщо не буде підтримкм "знизу", якщо не буде ініціативи зі сторони вірян. Акція солідарності німецьких католиків з людьми в Центральній та Східній Європі являє собою приклад плідної співпраці ієрархів Церкви та віруючих".

У ході пленарних засідань, круглих столів і дискусій учасники Конгресу погодилися, що успіх євангелізації в сьогоднішній секулярній Європі можливий лише за умови глибокої внутрішньої євангелізації, повернення до витоків, особистого переживання віри кожним членом Церкви. Важливим висновком Конгресу стала загальна думка, що нова євангелізація неможлива без співпраці між християнами на Заході і Сході, оскільки для проголошення євангельських цінностей Європа зараз потребує об'єднаних зусиль усіх християнських конфесій.

31 серпня у ході роботи Конгресу Лідія Лозова виступила з доповіддю про освітні та місіонерські проекти центру «Ковчег» та Центру св. Климента в секції "До витоків віри між учора й сьогодні". Основною темою секції було те, як на практиці в умовах сучасності можливе живе християнське свідчення: на парафії, у спільноті, в освітньому проекті. Представник Макарівщини розповіла про міжнародний Київський літній богословський інститут у с. Лишня, який щоліта на два тижні збирає богословів з України та світу у його зв’язку з життям місцевої парафії, Макарівського благочиння та вікаріатства, а також про щорічну міжнародну богословську конференцію "Успенські читання", засідання якої відкриваються у стінах Києво-Печерської Лаври. Обидві ініціативи відбуваються з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, і проходять за активної участі єпископа Макарівського Іларія, вікарія Київської Митрополії, керуючого Макарівським вікаріатством, архімандрита Філарета (Єгорова), голови благодійницької комісії Макарівського благочиння, інших кліриків благочиння. Головний акцент було зроблено на євангельському та місіонерському вимірі вищевказаних проектів.

З благословення священства Макарівського благочиння на Конгресі роздавалися маленькі ікони Преподобної Параскеви Сербської із зазначенням контактних даних на звороті, а також листівки з десятьма заповідями та молитвою Оптинських старців. Також деяким учасникам міжнародного заходу було передано газету "Макарівський Благовіст", яка видається благочинням з благословення священноначалія Української Православної Церкви.

Переглянути фотоальбом з Конгресу Ви можете, натиснувши на будь-яке з фото, що наведені нижче.