Церква в світі. Місіонерська проповідь


Владика Іларій взяв участь в "Амвросіївських читаннях"


За матеріалами офіційного сайту Української Православної Церкви
та проекту "Православіє в Україні".

11 вересня завершила свою роботу V Міжнародна конференція «Амвросіївські читання», що проходила протягом трьох днів у Мілані при парафії святителя Амвросія Медіоланського. Тема цьогорічних читань – «Християнське свідчення у сучасному секулярному світі».

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира у конференції взяли участь голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації і місіонерства УПЦ митрополит Полтавський і Миргородський Филип та голова Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ єпископ Макарівський Іларій.

У перший день конференції владика Филип оголосив присутнім вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви, а також виступив на відкритті читань із доповіддю. Зокрема владика приділив особливу увагу, якою має бути проповідь Євангелія Христова в сучасному світі, а також що для нас означають поняття «євангелізація» та так звана «нова євангелізація».

«Проповедь Евангелия должна стать новой и в своих методах: речь идет об истинном пастырском обновлении, которое должно отбросить неэффективные методы и искать качества и глубины в форме проповеди Евангелия, используя современные средства коммуникации, — підкреслив у своїй доповіді митрополит Филип. — Это значит также использовать все, чтобы перейти от консервативного пастырства к миссионерскому, то есть, идти навстречу тем, кто далеко, и решать задачи, встающие перед миссией Церкви…

Церковь должна начать диалог с современной культурой, чтобы устранить расстояние, отделяющее сегодняшнего человека от богатства Евангелия и дать ему почувствовать близость и желание солидарности и общения, исходящее от Православия. Церковь и культура нуждаются друг в друге. Поэтому новое выражение требует свидетельства своей жизнью. Первые христиане были убедительны именно в этом, служа бескорыстно другим и с любовью относясь друг ко другу».

Із вітальними словами також виступили: відповідальний Відділу екуменізму і діалогу Міланського дієцезії монсеньйор Джанфранко Боттоні, консул Молдови в Мілані Марія Вітторія Йонутас Пускасіу, заступник начальника Руської духовної місії в Єрусалимі ігумен Феофан (Лук'янов), професор Університету святого Рафаеле «Життя та здоров'я» Анжело Манфреді, відповідальний секретар Секретаріату екуменічних студій Клара Акілле.

Єпископ Макарівський Іларій виступив із доповіддю «Свобода як необхідна умова християнського свідчення». Владика звернув увагу на те, що таке християнська свобода, та нагадав про відповідальність християн за весь світ.

Також із доповідями виступили настоятель Міланської Свято-Амвросіївської парафії архімандрит Амвросій (Макар) та настоятель парафії Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня архімандрит Філарет (Єгоров).

Темою виступу отця Філарета було «Християнське свідчення в Україні та Італії. З досвіду співпраці парафій Макарівського благочиння Київської єпархії Української Православної Церкви та парафії свт. Амвросія Медіоланського (м. Мілан, Італія)». У доповіді було розкрито аспекти духовно-просвітницької, соціально-благодійницької та видавничо-інформаційної співпраці.

Перед відкриттям конференції митрополит Филип очолив Божественну літургію у Свято-Амвросіївському храмі Мілану.

Владиці співслужили вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій, настоятель парафії архімандрит Амвросій (Макар), голова комісії з благодійності Макарівського благочиння Київської єпархії УПЦ архімандрит Філарет (Єгоров), викладач Свято-Сергіївського інституту в Парижі архімандрит Іов (Геча), голова Комісії з канонізації святих Мурманської єпархії ігумен Митрофан (Баданін), заступник начальника Руської духовної місії в Єрусалимі ігумен Феофан (Лук'янов) та інші священнослужителі.

Після закінчення богослужіння владика Филип передав отцю Амвросію благословення Блаженнішого Митрополита Володимира та ікону Спасителя – подарунок Його Блаженства парафії.

У свою чергу, настоятель храму висловив вдячність Блаженнішому Владиці за увагу і тепле ставлення до міланського храму.

10 вересня, у пам’ять Собору преподбних отців Києво-Печерських у Дальніх печерах, Преосвященніший єпископ Макарівський Іларій очолив божественну літургію у храмі свт. Амвросія Медіоланського та привітав отця-настоятеля та православне священство різних країн зі святом, передавши поклін Блаженнішого Митрополита Володимира. В той же день він очолив і молебень на мощах свт. Амвросія.

В межах культурної програми конференції відбулося відвідування Амвросіївської бібліотеки-музею м. Мілан, а також кафедрального собору та інших храмів Мілана, перед православними святинями яких було звершено молитву.

Переглянути фотоальбом можна натиснувши сюди або на одну з фотографій ,що наведені нижче:




 

 

Також Ви можете подивитися фотографії на сайті парафії Святителя Амвросія Медіоланського (м. Мілан, Італія).