Церква в світі. Місіонерська проповідь


Представник Макарівщини взяв участь в "Успенських читаннях"


23-26 вересня в Києві відбулися чергові, XIІ Міжнародні Успенські читання "Свідчення: традиції, форми, імена". Від Макарівщини був присутній слухачем архімандрит Філарет (Єгоров), настоятель кількох парафій в Макарівському церковному окрузі, голова комісії з благодійництва та прес-центру благочиння.

Засідання конференції проходили на території різних духовних та світських установ, які виступили організаторами Читань: Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Національного заповідника "Софія Київська", Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського, Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Особливою радістю для учасників стало те, що Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир особисто привітав учасників на відкритті і виступив з доповіддю "Свідчення як проповідь Слова Божого в сучасному світі".

Від імені Митрополита Мінського та Слуцького Філарета, Патріаршого Екзарха всієї Білорусі, доповідь "Свідчення: шлях від німоти до слова і від слова до мовчання" зачитав архієпископ Новогрудський і Лідський Гурій, Керуючий справами Білоруської Православної Церкви.

Ректор Київської духовної академії та семінарії, керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Бориспольський Антоній порушив важливе питання: чи можливе свідчення у світі після традицій? Своїми роздумами про християнське свідчення поділилися настоятелі двох відомих в усьому світі монастирів - Енцо Б'янкі (з монастиря Бозе в Італії) та брат Алоїз (з чернечої общини Тезе у Франції), - а також о. Мілан Жуст, співробітник Понтифікальної ради по сприянню єдності християн.

Тепло вітав гостей архієпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні. Як підкреслив відповідальний секретар Читань Костянтин Сігов, ці виступи з різних сторін розкривали цитату з Першого послання Апостола Іоанна, яка стала епіграфом конференції: "Якщо ми приймаємо свідчення людське, свідчення Боже - більше, бо це є свідчення Боже, котрим Бог свідчив про Сина Свого" (1 Іоан. 5:9).

Цьогорічні Читання були відзначені присутністю багатьох видатних богословів та церковних діячів з різних країн, зокрема, голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату, ректора Загальноцерковної аспірантури та докторантрури ім. свв. Кирила та Мефодія Митрополита Волоколамського Іларіона, ректора Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету в Москві протоієрея Володимира Воробйова, архімандрита Михаїла ван Парейса з Хрестовоздвиженського монастиря в Шевтоні (Бельгія), брата Адальберто Майнарді з монастиря Бозе.

З-за океану на конференцію прилетів відомий православний богослов та філософ архімандрит Пантелеїмон Мануссакис (Коледж Святого Хреста, Массачусетс, США), з Праги прибула патролог Карлова університету Ленка Карфікова, з Мілана - архімандрит Амвросій (Макар), настоятель парафії свт. Амвросія Медіоланського, головний бібліотекар Амвросіанської бібліотеки о. Франческо Браскі та такі видатні історики християнської культури, як проф. Адріано дель Аста та Джованна Паравіччині, з Лісабона - біблеїст ігумен Арсеній (Соколов), з Ерлангена та Падерборна (Німеччина) - диякон Василій Фельмі, давно відомий у нас своїми працями з православного богослов'я, та проф. Йоханнес Ельдеман, з Парижа - професори Антуан Аржаковський, Франсуаза Лесур, Жерар Коніо, з Тули - феноменолог та богослов протоієрей Георгій Белькинд.

Серед українських богословів, що взяли участь в конференції, були голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ Митрополит Полтавський та Миргородський Филип, голова Навчального комітету при Священному Синоді УПЦ, проректор з навчальної роботи КДАіС єпископ Ірпінський Климент, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, проректор з науково-богословської роботи КДАіС Володимир Бурега, доцент харківського Національного університету ім. Каразіна Олександр Філоненко, директор видавництва "Дух і Літера" Костянтин Сігов. З цікавими доповідями виступили молоді українські вчені, такі як Дарина Морозова, Дар'я Зіборова, Лідія Лозова.

Лідія Лозова - співробітник видавництва "Дух і Літера", яке виступає організатором багатьох знакових подій в культурному та освітньому житті столиці, а також координатор проектів духовно-просвітницького соціального центру "Ковчег", що діє при парафії Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського благочиння. Темою її доповіді було "Виправдання небом: традиція та авангард у художньому свідченні Володимира Стерлигова".

Матеріали конференції - відеозаписи та тексти - незабаром з'являться на сайті Центру св. Климента.

Більш детально про конференцію Ви можете прочитати на сайті порталу "Православіє в Україні" (російською).

Владика Гурій, архієпископ Новогрудський і Лідський, Керуючий справами Білоруської Православної Церкви, (ліворуч) та представник Макарівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров). Успенські читання, 2012.

На відкритті Успенських читань. У першому ряду праворуч - архімандрит Філарет (Єгоров), представник Макарівського церковного округу.

Отець Філарет (ліворуч) та священик Георгій Ореханов, проректор Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету м. Москва (праворуч). В Національному заповіднику "Софія Київська", Успенські читання, 2012.

В Національному заповіднику "Софія Київська". Зліва направо: професор Йоханнес Ельдеман (Падерборн, Німеччина), архімандрит Філарет (Єгоров), настоятель Свято-Амвросіївської парафії м. Мілан (Італія) архімандрит Амвросій (Макар).

Архімандрит Філарет з Костянтином Сіговим, директором видавництва "Дух і Літера", відповідальним секретарем Читань.

Зустріч біля Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського. У центрі: представник Макарівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров) та Митрополит Волоколамський Іларіон.

Слово отця Філарета. Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського, Успенські читання, 2012.

Архімандрит Філарет та учасник Читань, молодий український науковець, Лідія Лозова.

Успенські читання, 2012. В першому ряду зправа - слухачі та учасники з Макарівщини: Ксенія Дерев'янко (парафія Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня), архімандрит Філарет (Єгоров), отрок Віталій Лозовенко (парафія Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня).