Церква в світі. Місіонерська проповідь


Фестиваль духовних кантів "Параскева"


20 і 21 жовтня 2012 року, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, при храмі преп. Параскеви Сербської с. Лишня в парафіяльному духовно-просвітницькому центрі «Ковчег» в черговий раз відбулося справжнє свято православної музичної традиції –  фестиваль духовних піснеспівів «Параскева».

Фестиваль приурочений до свята преп. Параскеви Сербської (пам’ять – 14/27 жовтня), ім’я якої він носить, та проводиться Макарівським благочинням Української Православної Церкви вже майже 10 років поспіль. Відповідальним секретарем оргкомітету є депутат Макарівської районної ради, настоятель храму преподобної Параскеви Сербської сіл Лишня та Осикове, храму на честь ікони Божої Матері «Всецариця» с. Осикове, парафії Воздвиження Хреста Господнього с. Мостище, голова постійно діючої комісії з благодійництва Макарівського благочиння та Макарівської районної ради архім. Філарет (Єгоров).

«Параскева» збирає хорові колективи, ансамблі, окремих співаків та музикантів не лише з Макарівщини, але також з Києва та інших міст України, з близького та далекого зарубіжжя, для спільного прославлення Бога та християнської проповіді в духовних псальмах, кантах, піснях, музичних творах, віршах.

Перед початком пісенного свята архімандрит Філарет звернувся до всіх з привітальним словом від Преосвященнішого Іларія, єпископа Макарівського, вікарія Київської Митрополії, керуючого Макарівським вікаріатством, Голови комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді Української Православної Церкви. Преосвященний владика благословив заключний фінальний концерт фестивалю та побажав всім учасникам успіхів та творчих здобутків на ниві православної пісенності, в сфері такого необхідного діалогу між Церквою та культурою.

Цього року на фестивалі виступило семеро учасників. Як нещодавно вивчені, так і вже добре знайомі духовні псальми представили хорові гурти трьох сіл Макарівщини: «Сік землі» с. Лишня (керівники – Ольга Мельникович, Софія Керусенко), «Калиновий гай» с. Осиково (керівник – Стефанія Колесник), «Лебедина пісня» с. Мостище (керівник - Майя Коваленко). Якщо «Сік землі» – постійний учасник «Параскеви» протягом багатьох років, два інші колективи виступали лише вдруге. Всі три подарували слухачам натхненне – хоча й по-різному – виконання прекрасної добірки народних та авторських духовних піснеспівів, що розповідали про найголовніші християнські чесноти: віру, надію, любов, закликали до участі у житті Церкви, до покаяння та молитви. При цьому надзвичайно приємно було відмітити, що рівень хорової майстерності мостищанців, осиківців та лишнянців з кожним роком зростає.

Дебютантом фестивалю став колектив ще одного села Макарівщини, Плахтянки (керівник – матушка Марина, дружина о. Іоанна Нємєша, настоятеля храма Архистратига Михаїла цього села та храма преподобного Іоанна Хозевіта смт Немішаєво). Його учасниці заспівали кант, присвячений небесному покровителю плахтянківського храму: «Великий чудный Михаил», розвеселили слухачів частушками, після чого юна піаністка Марина Буряк, також з цього села, виконала фортепіанний твір О. Туссена «Ностальгія». З дебютом вітали також співака Михайла Кухаря, церковнослужителя храму Іллі Пророка в Макарові, який проникливо виконав два канти, присвячені Ксенії Блаженній та Пресвятій Богородиці, у сучасному музичному аранжуванні. 

Хор Вищих педагогічно-богословських курсів ім. св. рівноап. кн. Володимира (керівник – Катерина Конрад) разом з дитячим ансамблем Свято-Макаріївської церкви (м. Київ) на фестивалі вже не вперше. Цього року він відкривав прослуховування та завершував святковий концерт «Параскеви» особливо піднесеним виконанням сербського пасхального канту «Люді, лікуйте!», написаного св. Миколаєм Велимировичем. «Христос Воскресе, радость донесе!»  – цей приспів співали не лише хористи, але й, на фінальному концерті, весь зал.

А спеціальним гостем цьогорічного свята став дитячий фольклорний ансамбль «Цвітень» при Національному академічному хорі ім. Г. Верьовки (керівник – Марія Пилипчак). Після короткої дитячої пісні про курочок, виконаної найменшими його учасницями, «Цвітень» заспівав дві старовинні псальми, записані пані Марією – фольклористом, видатнем збирачем української народно-пісенної творчості – від Меланії Козакової, старости осиківської церковної громади парафії на честь ікони Божої Матері "Всецариця": «У неділю рано» та «Про Олексія, чоловіка Божого». Спостерігати, як давній, глибоко духовний пісенний спадок виконує нове покоління, яке зростає в непростих умовах сучасного секуляризованого світу, - милість від Бога. Радіючи цій милості, з дітьми вийшла співати сама Меланія Гордіївна; співав також весь зал.

О. Філарет, оргкомітет та церковна громада щиро дякували всім учасникам «Параскеви». Всі отримали папки з подарунками, а дебютанти – спеціально підготовлені ікони у благословення. Ансамблю «Цвітень» в подарунок передали картину майстра декоративного розпису, народної художниці України з Макарова Людмили Вітковської: квіти на ній цвіли, як дитячі усмішки. У паузах між прослуховуваннями на учасників очікував фуршет, а по завершенні заключного концерту – святкова трапеза, з любов’ю підготовлена парафіянами храму преп. Параскеви.

Завершився фестиваль многоліттям Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Володимиру, митрополиту Київському та всієї України, та Преосвященнішому Іларію, єпископу Макарівському, з благословення та молитовної підтримки яких і проходив цей духовний празник, а також всім учасникам та гостям концертних урочистостей. Окреме і щире слово подяки сказала голова Фонду милосердя та здоров'я Київської обласної держадміністрації  Галина Іванівна Єкименкова, звернувши загальну увагу на щедре духовне покровительство духовному заходу преподобної Параскеви Сербської, яке так очевидно проявляється у його багаторічній роботі.

Підготувала Лідія Лозова, парафіянка храму преп. Параскеви Сербської с. Лишня, координатор та ведуча фестивалю «Параскева».

Фотоальбом з фестивалю Ви можете переглянути, натиснувши сюди. Авторка фото - Лідія Лозова.

Ще один гарний фотоальбом Ви можете переглянути тут. Фото люб'язно надані Марією Пилипчак.