Церква в світі. Місіонерська проповідь


Владика Іларій взяв участь у телепрограмі "Свобода слова"


19 листопада 2012 р. Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, вікарій Київської Митрополії, керуючий Макарівським вікаріатством, голова Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви, взяв участь у програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV, що була присвячена законопроекту про дозвіл використовувати органи громадян України після їх смерті з метою трансплантації в разі непідписання ними відмови від цього за життя (так звана "презумція згоди", запропонована на зміну "презумції незгоди", яка на сьогодні діє в чинному законодавстві нашої держави). 

Цей законопроект Міністерство охорони здоров'я України передало до Верховної Ради України на розгляд. До участі в програмі були запрошені голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва, головний експерт з трансплантації, один з авторів законопроекту, академік Олександр Никоненко з Запоріжжя, директор інституту хірургії ім. Шалімова, депутат Юрій Поляченко, правозахисник Едуард Багіров, адвокат Радміла Гревцова та інші гості. Були висловлені різні думки - від підтримки законопроекту до повної незгоди з ним через можливість зловживань, яка відкривається презумцією згоди. Дискусія точилася навколо як юридичних, так і етичних аспектів проблеми.

У своєму виступі Преосвященніший Іларій наголосив, що позиція віруючих людей в питанні трансплантації виходить з того, що людина створена Богом цілісною і вільною сама вирішувати, як розпоряджатися  як своєю душею, так і тілом. Людина отримує своє тіло як дар, і дарування його іншим не може супроводжуватися жодним примусом і тиском;  не можна бути милосердними з примусу.  Тому найважливішим є забезпечити в державі умови вільного вибору людини щодо використання її органів після смерті. Церква готова брати участь у загальносуспільному обговоренні законопроекту і активно висловлювати свою позицію. В умовах сьогодення більш правильною видається "презумція незгоди", оскільки "презумція згоди" може призвести до зловживань волею людини.

В ході обговорення глядачі могли висловити свою думку голосуванням. Лише 35% виявилися готовими заповісти свої органи для пересадки.

Переглянути передачу повністю Ви можете на сайті каналу ICTV, щоб подивитися лише уривок з виступом владики натисніть сюди.