Церква в світі. Місіонерська проповідь


Закриття фестивалю "Відкрий Україну!"


29 листопада представники Макарівщини взяли участь у врученні нагород VI міжнародного телевізійного фестивалю "Відкрий Україну!".

Нагадуємо, що з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира кліриками благочиння разом з Макарівською районною радою, державною адміністрацією та ТРК «Авіс» засновано номінацію «За пошук істинної духовності» на цьому щорічному кінофорумі. Переможцям вручаються ікони Святителя Димитрія Ростовського та роботи заслуженого майстра народної творчості України Людмили Вітковської.

Цьогоріч в номінації було нагороджено:

  • духовно-просвітницьку програму "К истокам" ТРО "Маріупольське телебачення" за місіонерську розповідь про життя і традиції Православної Церкви,
  • теленарис "Єрусалим" Ігоря Захаренка ("Феєрія", Київ) за розкриття значення християнських цінностей. Слід зауважити, що ще кілька фільмів цього ж автора було схвалено в інших номінаціях,
  • фільму "Навіщо мене мати родила" Національної телекомпанії України за розкриття сенсу життя (до речі, цей фільм було відзначено ще в двох номінаціях).

В слові, промовленому під час вручення нагород, голова комісії з благодійництва Макарівської районної ради архімандрит Філарет передав організаторам та учасникам поклін від Преосвященнішого єпископа Макарівського Іларія та всієї громади Макарівщини. Також отець архімандрит зазначив, що без позитивної духовної основи телепередачі та кінофільми не приноситимуть справжньої користі як для окремого глядача, так і в цілому для суспільства. І митці, що створюють ці роботи, мають пам'ятати про це і усвідомлювати свою відповідальність. Адже, за одним з визначень, духовність і є відповідальністю.

На дипломах, благословених та підписаних Преосвященнішим владикою Іларієм, слова Святителя Димитрія Ростовського: "Старайся і трудись у добрі; на себе не надійся, а молись Богові, завжди і щиросердно шукай Його помочі".

Директор ТРК "Авіс" Юрій Вареник повідомив, що глядачі Макарівщини будуть раді долучитися до найкращих творчих здобутків українського кінематогрофу, що втілені у роботах, представлених на фестивалі.

Присутній під час вручення нагород директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Веніамін Вітковський, який, як завжди, взяв активну участь у роботі журі номінації, підкреслив вагомість праці регіонального Макарівського телебачення в потужному телемистецькому заході.

Благодійницьку комісію Макарівської районної ради та Макарівське ТРК "Авіс", які є співзасновниками номінації, було нагороджено дипломами "за успішне проведення 5-го телеконкурсу "Пошук істиної духовності" та традиційну доброчинну підтримку телефестивалю, спрямованого на розвиток телебачення та громадянського суспільства в Україні". Також комісії з благодійництва, в якій активно працюють благочинний Макарівського церковного округу архімандрит Кирил (Білан) та архімандрит Філарет (Єгоров), та директору ТРК "Авіс" Юрію Варенику було вручено Подяки від імені громадського об'єднання "Всеукраїнська асоціація телеглядачів" "за вагомий внесок у розвиток телебачення України на користь Українського Глядача".

Слід зазначити, що комісія з благодійності Макарівської районної ради є почесним партнером кінофоруму "Відкрий Україну!" з 2007, а ТРК "Авіс" - з 2005 року. Юрій Вареник, директор Макарівської телерадіокомпанії, є також співзасновником макарівського православного кіноклубу. У місцевому кінотеатрі "Ольвія" відбуваються культурні заходи, перегляди фільмів виховного характеру, патріотичної да духовної спрямованості.

Події кінофестивалю були майстерно висвітлені фото- та відеооператором В'ячеславом Мельниченком. Стрічка з церемонією вручення нагород найближчим часом буде транслюватися на ТРК "Авіс".

Зі звернень співзасновників номінації до организаторів та учасників фестивалю. (З журналу "Телерадіокур'єр")

Єпископ Макарівський ІЛАРІЙ, вікарій Київської Митрополії, керуючий Макарівським вікаріатством, голова Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви

Фестиваль «Відкрий Україну!» дає нам можливість не тільки дізнатися про історію різних регіонів нашої країни, але й відкриває для нас духовну спадщину нашого народу, засновану на євангельських засадах, а це є необхідною умовою для ствердження християнських цінностей у суспільстві, що нас оточує, та у сучасному світі.

Нехай благословить Всемилостивий Господь всіх його організаторів та учасників на добрі, благі справи, на безперервне зростання у Христі.

Архімандрит ФІЛАРЕТ (Єгоров), депутат та Голова Благодійницької комісії Макарівської районної ради – співзасновника Телеконкурсу «Пошук істинної духовності»

Дякуючи фестивалю «Відкрий Україну!», ми дізнаємося про радості та горе, які знаходяться навколо нас, через які проходять наші ближні. Ми можемо ставати більш чутливими, і навчаємося сприймати чужий біль, як свій. А це потрібно для того, щоб ми ставали справжніми людьми духу Христового – духу любові, кротості та смирення.

Нехай добро, яке несуть автори найкращих християнських фільмів фестивалю, зігріває наші серця, і нехай світло Христове, яким життя наше може світитися, освітлює всіх людей та весь світ.

ВАРЕНИК Юрій Олександрович, директор ТРК «АВІС»

Сердечні вітання і низький уклін організаторам і всім учасникам Телефестивалю!

Доволі часто доводиться чути думку, що телебачення – це техногенний монстр, або навіть зло, котре майже повністю заволоділо свідомістю людства. Так зараз це, чи ні – залишимо на розсуд авторів цих думок. Але я напевне знаю, щоб телебачення таким не стало, – залежить від тих, хто його створює, від нас з Вами. І не важливо «малий» чи «великий» це телеканал. Головне, щоб ми усвідомлювали свою відповідальність перед майбутнім. Адже хочемо ми того, чи ні, ми – ЛІТОПИСЦІ, тож навіть наш «почерк» є важливою деталлю.

Телевізійний фестиваль «Відкрий Україну!» – яскраве тому підтвердження.

Щодо номінації «Пошук істиної духовності», то беззаперечним є той факт, що майже всі учасники фестивалю, незалежно від обраної теми, вже і є учасниками саме нашої номінації, оскільки будь-яка робота, на нашу думку, – це пошук. А якщо метою автора є саме пошук «Добра» і «Любові», то ці кінороботи вже і є переможцями.

Ми вибираємо переможців, керуючись особистим (суб’єктивним) враженням, а головним поціновувачем був, є і буде глядач, котрий на подароване «Добро» і «Любов» віддячить стократно.