Церква в світі. Місіонерська проповідь


Представники "Ковчегу" на лекції Г. У. Ґумбрехта (Київ)


14 грудня у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" відбулася презентація українського видання книжки "Похвала спортивній красі" (видавництво "Дух і літера")  та лекція американського філософа німецького походження, теоретика літератури та культуролога, професора Стенфордського університету (США) Ганса Ульриха Ґумбрехта, присвячена темі "Спорт і медіа: у пошуках присутності". 
 
Одним з головних ініціаторів події був директор видавництва  "Дух і літера" К.Б. Сігов, який є членом Вченої ради православного духовно-просвітницького центру "Ковчег" на парафії преп. Параскеви Сербської с. Лишня, а також організатором Київських щорічних літніх богословських інститутів, що проходять в "Ковчезі". Перекладала лекцію Л.Я. Лозова, аспірант НаУКМА, співробітник Центру св. Климента "Спілкування і діалог культур" і видавництва "Дух і літера", а також координатор проектів центру "Ковчег". 
 
Під час спілкування з проф. Ґумбрехтом стало відомо, що він цікавиться православною теологією, оскільки його власна "філософія присутності" певною мірою цій теології співзвучна, хоча не є релігійною і стосується явищ світського життя. На згадку про зустріч співробітники "Дух і літери" і Центру св. Климента подарували проф. Ґумбрехту ікону священномученика Климента Римського, а також календар видавництва на 2013 р. із зображенням фрески "Зустріч Марії і Єлизавети" з Софійського собору в Києві. Саме цей собор найбільш вразив гостя в столиці України. 
 
"Філософія присутності", завдяки якій проф. Ґумбрехт найбільш знаний у світі, закликає до переосмилення та переформулювання інтелектуальних практик всередині гуманітарних наук. На його думку, гуманітарні науки, які наразі займаються майже виключно практиками інтерпретації, тобто продукуванням значень, мають частіше звертатися до виміру "присутності", в якому культурні явища і події стають відчутними і мають вплив на наші органи чуттів і наше тіло. В спорті - індивідуальному та колективному - та в спостереженні за спортивними подіями вимір "присутності" надзвичайно важливий і цікавий,тому спортивна тема і опинилася у фокусі автора презентованої книжки, палкого вболівальника.
 
На фото (зліва направо): координатор проектів центру "Ковчег" с. Лишня Лідія Лозова, професор Ганс Ульрих Ґумбрехт та член Вченої ради "Ковчегу" Костянтин Сігов
 
Всі фотографії з події Ви можете переглянути за посиланням. Авторка фото - співробітниця видавництва "Дух і літера" Аліса Андрєєва.
 
Відеоматеріали лекції представлені на сайті інтернет-видання ПОЛІТ.UA.