Церква в світі. Місіонерська проповідь


Перша архієрейська служба в Домі Божої Матері (м. Лорето, Італія)


26 грудня, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, перебуваючи в Італії, Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, вікарій Київської Митрополії, звершив Божественну літургію в кафедральному храмі м. Лорето.

Саме в цьому храмі знаходиться Дім Пресвятої Богородиці. Цю святиню було перевезено сюди в часи Середньовіччя хрестоносцями.

Зазначимо, що це була перша православна літургія звершена архієрейським чином в Домі Божої Матері. Преосвященнішому владиці співслужили настоятель храму святителя Амвросія Медіоланського (м. Мілан, Італія) архімандрит Амвросій (Макар), клірик Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров), православні священнослужителі України, Білорусії, Італії.

Після євангельського читання, проголошуючи проповідь, Преосвященніший владика підкреслив, що це особлива милість, дана нам від Бога, служити службу в тому місці, де знаходиться така велика християнська святиня. Ми повинні цінувати це й повинні вподоблятися Пресвятій Богородиці в Її чистоті, кротості, смиренні, любові, в тому, що Вона завжди спонукає нас приходити на допомогу нашим ближнім.

По завершенні Божественної літургії Його Преосвященство звернувся з особливим словом до численних паломників, які перебували в храмі. Він передав благословення та привітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого владики Володимира та наголосив на тому, що Його Блаженство завжди вміщає в своє любляче батьківське серце всіх і кожного з нас. Його Преосвященство побажав українцям, які знаходяться в Італії укріплення від Господа, нагадав, що на Батьківщині їх люблять і пам’ятають, і утішив їх своєю архієрейською настановою.

Настоятель Амвросіанської парафії м. Мілан архімандрит Амвросій (Макар) подякував Його Преосвященству за звершену службу та попросив передати поклін від усієї української православної діаспори Блаженнішому владиці Володимиру, нагадавши, що Його Блаженство двічі відвідував Амвросіанську парафію і його завжди з особливою любов’ю чекають наші співгромадяни, які перебувають в Італії.

Православні священнослужителі узгодили з наглядачем-блюстителем кафедрального собору питання щодо регулярного служіння в Домі Пресвятої Богородиці православних літургій. Також було з’ясовано питання щодо прибуття та перебування в Лорето православних паломницьких груп з України.

Всі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

 

Докладніше про Дім Божої Матері

За переданням у м. Лорето зберігається частина справжнього дому, в якому жила в Назареті Пресвята Богородиця.

Земний дім Богородиці в Назареті складався з двох частин. Однією з них була печера, грот, що був видовбаний у скелі, - зараз це одна з головних святинь базиліки в Назареті. Другою частиною була прибудова з каменю, яка щільно прилягала до скелі. Ця прибудована кімната і була згодом перевезена до Лорето.

Посилання за темою: