Церква в світі. Місіонерська проповідь


Зустрічі владики Іларія в Римі (Італія)


З благословення Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, перебуваючи в Італії, вікарій Київської митрополії єпископ Макарівський Іларій, Голова Синодального комітету з біоетики та етичних питань, відвідав Рим, де вклонився православним святиням, які знаходяться в місті, возніс особливі молитви за Предстоятеля, помолився за Україну та її боголюбивий народ.

28 грудня Його Преосвященство взяв участь у ряді зустрічей. Темою розмови з помічником генерального секретаря італійської соціальної громади св. Егідія Алессандро Салаконе була допомога бідним та знедоленим, яка надається в Україні, Італії та інших країнах світу, де діють представництва цього італійського товариства. Мова йшла і про роботу очолюваного Його Преосвященством профільного комітету.

Також Преосвященніший владика зустрівся з православною молоддю України, Білорусії, Росії, яка прибула у паломництво й на традиційну зустріч християнської молоді, що відбувається днями в Італії. Архієрея супроводжували настоятель Свято-Амвросіанської парафії (м. Мілан, Італія) архімандрит Амвросій (Макар), клірик Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров).

Священнослужителі відповіли на актуальні питання, які турбують сучасну православну молодь. Відбувся живий діалог, найвагомішими питаннями якого були життя згідно з євангельськими заповідей у сучасному світі, що означає «бути християнином», як можна сучасній молодій людині жити по-християнськи, враховуючи всі особливості і спокуси світу цього.

Обговорювали також питання щодо соціального служіння православної молоді. мова йшла про те, що не тільки лише соціально активними повинні бути сучасні православні молоді люди в наших країнах. В першу чергу вони повинні горіти бажанням жити у Христі, вони повинні бути «вогнем», тим, який би міг торкатися сердець інших людей, щоб ми приходили до розуміння істинної віри й істинного життя і повноти життя у Христі.

Напередодні, 27 грудня, Його Преосвященство зустрівся також з керівником християнської спільноти Тезе (Франція) братом Алоїсом. В ході бесіди розмова йшла про важливість співпраці християн у ділі служіння бідним та соціально незахищеним верствам населення.

Катакомби св. Калліста. Фото з Вікіпедії

Пізніше Преосвященніший владика з групою відвідали давні римські катакомби святого Калліста. Ці катакомби були засновані в ІІ столітті з благословення Римського єпископа того часу, наглядав за ними диякон Калліст. На пожертви заможних християн було придбано кілька гектарів землі за межами Рима для того, щоб можна було погребати тіла усопших християн.

Катакомби св. Калліста. Фото з Вікіпедії

Катакомби Калліста – одні з найдавніших. Їх загальна протяжність – біля 20 км під землею. В чотирьох поверхах цих катакомб розміщаються лукули в 4-5 рядів. В ці лукули ховали тіла перших християн, як замучених, так і тих, хто помер своєю смертю. Загалом в катакомбах Калліста було поховано понад півмільйона перших християн. Серед них – святі мученики ІІ-ІІІ століть, тут поховані й православні римські єпископи, які мученицькі закінчували своє життя. Зараз історію катакомб продовжують вивчати православні церковні археологи.

Докладніше про катакомби Калліста Ви можете прочитати на сайті Вікіпедії українською (дуже стисла інформація) та російською (значно розширена).