Церква в світі. Місіонерська проповідь


Про свято Стрітення


«Стрітення» означає «зустріч». Зустріч кого з ким?

Колись, дуже давно, ще до пришестя Господа на землю, жила одна праведна людина на ім’я Симеон. Симеон виконував у всьому волю Божу і був одним з найосвіченіших людей свого часу. Перекладаючи книгу пророка Ісаії з єврейської на грецьку, він дійшов до слів «Діва у чреві прийме і народить Сина». Він вирішив, що сталася помилка, і хотів виправити слово «Діва» на «жона», але щойно він здійняв руку, як йому з’явився Ангел. Небесний посланець сповістив Симеону, що станеться саме так, як написано. Більше того, праведнику було обіцяно, що він не помре, поки не побачить сповнення пророцтва на власні очі.

Святий Симеон жив і жив. За переданням, він прожив 360 років. Вмирали його друзі й родичі, змінювалися покоління, а він продовжував жити. Обіцянка Господа утримувала його на землі.

Одного разу, керований Святим Духом, святий Симеон пішов до храму. Саме в цей день Божа Матір та праведний Іосиф принесли туди Богонемовля Христа. І святий старець відразу упізнав Обіцяного. З великим благоговінням узяв праведник Господа на руки і промовив богодухновенну молитву, яку тепер повторюють християни кожної вечірньої служби:

«Тепер відпускаєши раба Твого, Владико,
за словом Твоїм – з миром.
Бо побачили очі мої спасіння Твоє,
яке Ти уготовив перед усіма людьми:
світло для просвітлення народів,
і славу людей Твоїх, Ізраїля».

Цю знаменну зустріч – Старого Заповіту із Новим, ери дохристиянської, «підзаконної», із ерою, в якій є Христос, з ерою благодаті, людей, підвладних гріху, зі Спасителем – ми і святкуємо в цей день.

Свято Стрітення, як і багато інших свят, також обросло забобонами. Дехто взагалі не знає історії празника й каже, що цей день відзначає зустріч... зими з весною! Це може бути якоюсь народною прикметою погоди чи образним виразом, але аж ніяк не сенсом свята.

Існує традиція в цей день перед літургією або під час неї освячувати свічки. В народі їх звуть «стрітенськими». Святий Симеон назвав Немовля Іісуса Світлом для просвітлення народів, і свічки, що благословляються, є символом просвітлення душі людини Світлом Христовим.

В молитві на благословення свічок в день Стрітення ми просимо Господа, щоб, як вони, засвічені, проганяють нічну темряву, так і наші серця просвітилися світлом Святого Духа та уникли гріховної сліпоти, щоб наші душі так палали любов’ю до Господа, як вони палають, щоб нам творити волю Божу та дістатися Світла Нескінченного – Царства Небесного.