Церква в світі. Місіонерська проповідь


Запрошуємо на КЛБІ-2013


Дорогі друзі!

Запрошуємо вас до XI Київського літнього богословського інституту (КЛБІ),
який відбудеться 

з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України,
з  28 липня по 10 серпня 2013 р. в с. Лишня поблизу Києва.

КЛБІ – це два тижні спільного життя студентів та викладачів, час, до краю заповнений навчанням та спілкуванням, молитвою, працею та відпочинком. В мальовничому селі Лишня в 30 км від Києва молодь з України та закордону приїжджає послухати видатних богословів, філософів, істориків та філологів з усього світу.

Організатори інституту — науково-видавниче об’єднання «Дух і Літера», Центр св. Климента «Спілкування та діалог культур» та православний духовний та соціально-просвітницький центр «Ковчег» при парафії преподобної Параскеви Сербської с. Лишня, настоятель — архімандрит Філарет (Єгоров). Учасники КЛБІ живуть та навчаються в будівлі, яка має таке саме символічне ім’я – «Ковчег».

Програма інституту включає інтенсивні курси з сучасного богослов’я, біблеїстики, літургіки у співставленні з наукою та літературою, з християнської культури, біоетики, мистецтвознавства, музики та інших дисциплін. На КЛБІ читалися такі курси, як: «Богослов’я спілкування», «Смисл  православного богослужіння», «Християнство в сучасному світі: етика, право, політика», «Афіни і Єрусалим», «Теодицея та феноменологія зла», «Нові можливості богослов’я», «Євхаристійна антропологія», «Новомученики Православної Церкви ХХ ст.», «Собори та соборність», «Психологія та релігія», «Християнська педагогіка», «Церква та суспільство», «Передання: вступ і критика», «Введення у патристичну антропологію», «Богослов’я та культура», «Поняття нескінченного в дитинстві», «Богословські аспекти російського авангарду» та інше (всі лекції КЛБІ у 2012 р. див. тут).

Нерідко дискусії, що починалися в аудиторії, продовжуються за обідом та ввечері, аж до глибокої ночі. Розклад передбачає щоденні заходи культурної програми: круглі столи, спілкування та спів біля багаття, прогулянки до лісу та на озеро, перегляд кінострічок з обговоренням і т.п.

З 2009 р. у КЛБІ діє «Дитяча академія»: загальноосвітні, художні, театральні заняття, постановка спектаклів, зйомка фільмів, мультиплікація. Викладачі та студенти КЛБІ заохочуються до участі у дитячій програмі.

 Цього року ми пропонуємо поміркувати над темою «Передання та переклад». Культурні традиції європейських народів надавали величезного значення спілкуванню та перекладу в широкому та вузькому сенсі слова, починаючи з перекладів Святого Письма, як надзвичайно важливому засобу збереження традиції, просвіти, навчання вірі і передачі її наступним поколінням. Неможливо переоцінити роль перекладацької справи в релігійній і культурній історії нашої країни: достатньо назвати імена свв. Кирила і Мефодія і преп. Паїсія Величковського.

Щоб стати студентом КЛБІ, необхідно написати конкурсну роботу на тему, окреслену вище, або про те, що, на Вашу думку, означає бути християнином в сучасному світі. Якщо Вас зацікавила наша пропозиція, заповніть анкету та надішліть її та конкурсну роботу на адресу: Науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», 04070, Київ, вул. Волоська, 8/5, тел. 425-60-20, або на електронну пошту litera@ukma.kiev.ua: до 17 червня 2013 р. Мови – українська, російська, англійська. Заповнена анкета буде Вашою заявкою на КЛБІ.

Учасники КЛБІ проживають в «Ковчезі» та отримують харчування протягом двох тижнів роботи Інституту. Щоб компенсувати витрати, пов’язані з навчанням, проживанням та харчуванням, необхідно зробити грошовий внесок в розмірі 300 грн.

Чекаємо на Вас у гостинному "Ковчезі"!

***

Про минулорічний КЛБІ (2012 року) на нашому сайті: