Церква в світі. Місіонерська проповідь


Відбувся концерт естонського композитора Арво Пярта (Київ, Лавра)


17 червня 2013 року, з благословення Блаженнішого  Митрополита Київського і всієї України Володимира, у Трапезному храмі в ім’я преподобних Антонія та Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбувся концерт духовних вокальних творів всесвітньо відомого естонського композитора Арво Пярта.

У програмі прозвучала сучасна духовна музика Арво Пярта, Тиніса Каумана (Естонія), григоріанські оферторії та градуали, які виконав естонський вокальний колектив «Vox Clamantis» (диригент – Яан-Ейк Тульве).

Концерт відвідали клірики Української Православної Церкви: Голова Синодального комітету з біоетики та етичних питань єпископ Макарівський Іларій, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, регент хору Київської духовної академії та семінарії архімандрит Роман (Підлубняк), настоятель Свято-Амвросіївської парафії м Мілан (Італія) архімандрит Амвросій (Макар), виконувач обов’язків прес-секретаря Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров), регент хору київського Свято-Троїцького Іонинського монастиря диякон Микола Лисенко.

Серед слухачів були також протоієрей Чед Хетфілд, канцлер Свято-Володимирської православної богословської семінарії Нью-Йорка (США) та секретар Канадської єпархії Православної Церкви в Америці протодиякон Назарій Полатайко.

Відкрив концерт директор науково-видавничого об’єднання «Дух і літера» Костянтин Сігов, який презентував книгу «Арво Пярт: беседы, исследования, рассуждения» (Київ: «Дух і літера», 2013 р.), надавши слово самому композитору.

На фото: біля мікрофона - видатний естонський композитор Арво Пярт, трохи поодаль - директор видавництва "Дух і літера" Костянтин Сігов.
 

Перед початком виступу “Vox Clamantis” прозвучала музична присвята Арво Пярту, написана його давнім другом, всесвітньо знаним сучасним українським композитором Валентином Сильвестровим у виконанні камерного хору «Київ» (диригент – Микола Гобдич).

Концерт відвідали численні діячі культури і мистецтв України, серед яких заступник директора департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти, композитор та музикознавець Михайло Швед, видатні українські композитори Віктор Степурко, Михайло Шух, Вікторія Польова, Вадим Храпачов, музикознавці Марина Черкашина-Губаренко, Ніна Герасимова-Персидська, Ірина Чижик, Леся Олійник, Алла Вайсбанд, Світлана Гоменюк (Україна), Марина Нестьєва (Москва) та ін.

Почесними гостями концерту стали видатний канадський християнський філософ Чарльз Тейлор та американський соціолог Хосе Казанова, які виступатимуть з лекціями та семінарами про християнство у сучасному секуляризованому світі в різних наукових та церковних установах Києва.

По завершенні концерту священнослужителі та ніші слухачі поспілкувались з маестро Пяртом, православним християнином і послідовником традиції Силуана Афонського, для якого надзвичайно важливим є воцерковлення своєї музики.

У той же день перед концертом Арво Пярт відвідав храми та святині Києво-Печерської Лаври, в тому числі Ближні печери, де перебувають мощі його небесного покровителя преподобного Арефи Печерського.

Візит Арво Пярта до Києва організований за участі Міністерства культури України, Посольства Естонії в Україні, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Національного історико-культурного Києво-Печерського заповідника, науково-видавничого об’єднання «Дух і літера» та Центру святого священномученика Климента «Спілкування та діалог культур».

Основні фотографії події Ви можете переглянути за посиланням. Фотографи - Марія Коваленко, Лідія Лозова.

Також більш повні фотоальбоми Ви можете знайти в колекції видавництва "Дух і літера", яке виступило одним з організаторів візиту Арво Пярта до Києва:

Пропонуємо також ознайомитися з одним із творів композитора, піснеспівом "Богородице, Діво, радуйся", у виконанні житомирської капелли "Орея":