Церква в світі. Місіонерська проповідь


Відкриття ХІ Київського літнього богословського інституту (Лишня)


Єпископ Макарівський Іларій (Шишковський)29 липня 2013 року, з благословення Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, Преосвященніший єпископ Макарівський Іларій, вікарій Київської Митрополії, керуючий Макарівським вікаріатством, з нагоди дня своєї архієрейської хіротонії звершив Божественну літургію в храмі преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району Київської області. 

Його Преосвященству співслужили: настоятель храму, благочинний Бишівського благочиння Київської єпархії, виконувач обов’язків прес-секретаря Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство вікаріатства.

Після євангельського читання владика Іларій виголосив проповідь, у якій зазначив, що за все ми повинні бути вдячними Богові. Особливу подяку потрібно підносити Творцеві не тільки тоді, коли у нас усе гаразд, але й тоді, коли нам непросто. Усе в житті є милістю від Бога. (Відеозапис проповіді Ви можете переглянути нижче).

Преосвященніший владика звершив освячення нових ікон-фресок, нещодавно написаних для храму, та вручив усім у подарунок ікони Божої Матері «Прибавлення розуму», привезені з Дому Пресвятої Богородиці, який знаходиться в м. Лорето (Італія).

Єпископ Іларій привітав учасників чергового XI міжнародного Київського літнього богословського інституту (КЛБІ), який відбувається у соціальному духовно-просвітницькому центрі «Ковчег» при парафії преподобної Параскеви Сербської, з відкриттям наукового форуму та передав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви. Владика зазначив, що щорічне проведення цих  інститутів сприяє розвитку богословської думки в нашій країні й за її межами та є ствердженням християнських цінностей у сучасному секулярному світі. (Віідеозапис Ви можете переглянути нижче).

Подякувавши за преподане благословення Його Блаженства, настоятель храму, від імені всіх кліриків ввіреного йому Макарівського вікаріатства, поздоровив владику Іларія з річницею архієрейської хіротонії, побажав і надалі життям своїм стверджувати євангельські істини і подарував владиці роботу народного майстра декоративного розпису Людмили Вітковської. Єпископ Макарівський передав у дар храму богослужбові покровці. (Відповідні відеозаписи Ви можете переглянути нижче).

Директор науково-видавничого об’єднання «Дух і літера» Костянтин Сігов, організатор КЛБІ, наголосив на тому, як важливо, що робота Інституту почалася з відправи архієрейської літургії. Владика Іларій, у свою чергу, подякував всім, зокрема викладачу інституту, ректору Паризької духовної семінарії Сан-Сюльпіс священику Дідьє Берте, за теплий прийом, який надали у Франції владиці та членам очолюваної ним делегації Української Православної Церкви під час їх робочої поїздки. Також Його Преосвященство вручив отцю Дідьє подарунок від Його Блаженства. (Відповідні відеозаписи Ви можете переглянути нижче).

Загальною темою нинішнього Інституту є «Передання та переклад». Цьогоріч в науковому форумі беруть участь студенти й викладачі – богослови, філософи, культурологи, фахівці гуманітарної думки та соціальні працівники – з України, Росії, Білорусі, Грузії, Франції, Німеччини, Італії. Серед них Ірина Багратіон-Мухранелі, професор літератури Свято-Тихонівського православного університету (Москва), Олександр Філоненко, викладач філософії Харківського державного університету ім. М. Каразіна та Об’єднаної богословської аспірантури Руської Православної Церкви ім. свв. Кирила і Мефодія, Інна Голубович, професор Національного університету ім. І. Мечникова (Одеса), Юлія Сітарська, помічник викладача Руської семінарії у Франції (Мілан-Париж), протоієрей Петро Коломейцев, декан факультету психології Православного російського гуманітарного університету (Москва), викладачі КДАіС протоієрей Ростислав Снігірьов, Ілля Бей та інші. 

****

Київські літні богословські інститути відбуваються вже одинадцятий рік поспіль з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Організатори Інституту – Центр св. Климента «Спілкування та діалог культур», науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», Центр європейських гуманітарних досліджень НаУКМА. Заняття КЛБІ звернені до всіх, хто прагне розширити свій богословський, філософський та культурний світогляд. Слухачами КЛБІ є переважно студенти, випускники та викладачі світських та духовних навчальних закладів з України та інших країн, і всі зацікавлені у підвищенні рівня богословських знань. Окрему програму розроблено для дітей, які навчаються разом з дорослими за особливою методою.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.


ВІДЕО

1. Проповідь на літургії владики Макарівського Іларія після читання Євангелія.

2. Слово владики Іларія про Київський літній богословський інститут на відпусті.

3. Владика привітав ректора Парижської семінарії о. Дідьє Берте.

4. Настоятель парафії архімандрит Філарет вітає владику з річницею архієрейської хіротонії.

5. Владика передає в дар храму Преподобної Параскеви Сербської богослужбові покровці.

6. Костянтин Сігов, директор видавництва "Дух і літера", також привітав Преосвященнішого єпископа Іларія з днем хіротонії.