Церква в світі. Місіонерська проповідь


Другий день роботи "Амвросіївських читань" (Мілан, Італія)


23 вересня 2013 року, перебуваючи з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира на VI міжнародній науково-богословській конференції «Амвросіївські читання» в м. Мілан (Італія), Преосвященніший єпископ Макарівський Іларій, вікарій Київської Митрополії, звершив Божественну літургію в храмі Міланської парафії Святителя Амвросія.

Його Преосвященству співслужили: настоятель архімандрит Амвросій (Макар), прес-секретар Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров), православне духовенство з України, Молдови, Греції, Італії.

По завершенні літургії єпископ Іларій виголосив проповідь, в якій підкреслив, що християнин завжди живе, пильнуючи за своїм духовним станом, і віруючі люди постійно мають працювати над собою, зростаючи у Христі. Преосвященніший владика передав усім поклін та благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, який завжди дбає і про тих чад Церкви, які перебувають на Батьківщині, і про тих, хто, знаходячись за її межами, не повинен залишатися без духовного окормлення та підтримки.

Його Преосвященство зазначив, що труди Амвросіанської парафії та її настоятеля архімандрита Амвросія допомагають нашій діаспорі жити у дуже непростих умовах. У благословення від Предстоятеля Української Православної Церкви владика Іларій передав отцю Амвросію образ Святителя Філарета Київського, а також подарунок – чудову роботу народного майстра декоративного розпису з Макарова Людмили Вітковської, яка нагадуватиме всім про Батьківщину.

Архімандрит Амвросій подякував за турботу, благословення й молитви Його Блаженству і попросив передати поклін Предстоятелю Української Православної Церкви.

Після завершення богослужіння під головуванням владики Іларія було продовжено роботу конференції «Амвросіївські читання», присвячену темі «Міланський едикт – початок християнизації суспільства».

Прес-секретар Макарівського вікаріатства, викладач Всеукраїнського православного педагогічного товариства Вищих богословських курсів ім. св. Рівноапостольного князя Володимира архімандрит Філарет (Єгоров) зробив доповідь «Взаємодія парафії Святителя Амвросія Медіоланського (Мілан, Італія) і парафій Макарівського вікаріатства у справі катехізації, соціального й благодійницького служіння сучасному світові». В ній ішлося про основні напрямки духовно-місіонерської роботи, яку звершують священнослужителі та їхні помічники.

Також цього дня виступили із доповідями священик Фіоренцо Еміліо Реаті - професор Санкт-Петербурзького державного університету, директор Вищого інституту філософських досліджень ім. Фоми Аквінського (Італія); Андрій Баумейстер - кандидат філософських наук, викладач національного університету «Києво-Могилянська Академія» і Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка (Україна); Валеріо Полідорі - доктор, професор Латеранського університету і Інституту релігійних наук «Fides et ratio», член комісії з перекладу літургійних текстів італійською мовою Корсунської єпархії (Італія).

Підводячи підсумки роботи конференції, Преосвященніший Іларій зазначив, що місія Церкви і зараз, безумовно, полягає в проповіді Христа. Конференція об’єднала і діаспору, і вчених з різних країн. Це сприяє ствердженню справи Церкви, несіння її спасительного служіння всім людям і всьому світові.

Цього ж дня єпископ Іларій очолив звершення молебню перед мощами Святителя Амвросія Медіоланського в базилиці Сан-Амброджіо (Мілан). Владика підніс особливі молитви за Предстоятеля Української Православної Церкви та всю Українську землю. Разом з архієпископом Єгор’євським Марком, керуючим парафіями Руської Православної Церкви в Італії, відвідав святині давнього Медіолану, перед якими було звершено молитву.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

Дуже цікавий новостний відеосюжет православного інформаційного порталу Собор.by:


Настоятель Свято-Амвросіївської парафії м. Мілан (Італія), відповідальний секретар оргкомітету конференції архімандрит Амвросій (Макар)


Доповідає прес-секретар Макарівського вікаріатства, викладач Всеукраїнського православного педагогічного товариства Вищих богословських курсів ім. св. Рівноапостольного князя Володимира архімандрит Філарет (Єгоров)


Керуючий Макарівським вікаріатством єпископ Макарівський Іларій (зліва) та прес-секретар вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров) (справа)