Церква в світі. Місіонерська проповідь


Пісенний фестиваль до Дня пам′яті Святителя Димитрія (Макарів)


6 жовтня 2013 року, у продовження святкування Дня Макарова та Дня пам’яті Святителя Димитрія Ростовського, в смт Макарів відбувся Фестиваль духовної сімейної пісні «Поговори зі мною, Душе».

Організаторами фестивалю виступили Макарівська селищна рада, Макарівський районний центр творчості дітей та юнацтва ім. Димитрія Ростовського (Данила Туптала), Макарівське вікаріатство. Фестиваль проводився за підтримки постійної комісії з благодійництва Макарівської районної ради та благодійницької комісії Макарівського та Бишівського благочинь Київської єпархії.

Пісенне дійство стало продовженням святкування Дня пам’яті Святителя Димитрія Ростовського, який відомий, в тому числі, як автор багатьох духовних кантів та піснеспівів. Твори Святителя Димитрія пролунали під час святкових заходів.

До присутніх звернувся зі словом прес-секретар Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров). Він підкреслив значущість фестивалю та зазначив, що його проведення відповідає традиціям уродженця Макарова, святого Димитрія. Адже наш славетний співвітчизник закликає нас, щоб ми, живучи по-Божому, не проводили життя спокійне та приємне, тобто працювали для Бога, для нашої Матері – святої Церкви, для рідної землі, віддаючи себе повністю тій добрій справі, яку на нас покладено.

Отець архімандрит передав учасникам і гостям заходу поклін та привітання Преосвященнішого єпископа Макарівського Іларія, керуючого Макарівським вікаріатством. Владика Іларій, ставши почесним головою журі фестивалю, взяв активну участь у його роботі.

Також отець Філарет побажав учасникам успіхів в добрій справі та розповів про початок підготовки до наступного фестивалю духовної сімейної пісні. Було підкреслено особливу роботу співробітників Центру творчості дітей та юнацтва ім. Димитрія Ростовського (Данила Туптала) – Тамари Миколаївни Отрох та Михайла Андрійовича Кухаря у підготовці до фестивалю.

Журі пісенного заходу склали: композитор, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Степурко Віктор Іванович, народний артист України, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Паламаренко Анатолій Несторович, дитяча поетесса, член-кореспондент Всеукраїнської академії культурної спадщини українського козацтва Паша Гран, голова постійної комісії з благодійництва Макарівської районної ради та благодійницької комісії Макарівського та Бишівського благочинь Київської єпархії архімандрит Філарет (Єгоров).

Відбулося нагородження переможців. В номінації «Автор-виконавець своїх пісень» перемогу здобув Хоменко Володимир Костянтинович, в номінації «Поет» – Годенков Ігор Леонідовіч (1 місце), Костючик-Жданюк Людмила Миколаївна (2 місце), Уніч Ірина (3 місце). У номінації «Виконавець-соліст» почесні місця посіли Сутіязов Мирослав (1 місце), Кухар Михайло Андрійович (2 місце), у номінації «Виконавець-ансамбль» - гурт «Дзвін» с. Привороття Брусилівський район (1 місце), співочий колектив «Вокаліз» Макарівського ЦТДЮ (2 місце), хор Свято-Миколаївського храму м. Боярка (3 місце) та «Голосухи» с. Грузьке, Макарівський ЦТДЮ (3 місце).

Було зазначено, що стало доброю традицією проведення пісенних форумів всеукраїнського та міжнародного масштабу на Макарівській землі – батьківщині відомого Світильника Церкви Христової.

Організатори подякували всім, хто підтримав проведення цьогорічного фестивалю. Було підкреслено, що й у наступному році пісенне свято буде приурочене до дня пам’яті Святителя Димитрія Ростовського.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.