Церква в світі. Місіонерська проповідь


Літературне свято (Київ, "Софія Київська")


10 листопада 2013 року, в день пам’яті Святителя Димитрія, Митрополита Ростовського, Чудотворця, в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулося благодійне літературно-мистецьке свято «Восславимо Всевишнього Бога», присвячене 1025-річчю Хрещення Київської Русі та пам’яті Святителя Димитрія Ростовського.

Захід є авторською програмою православної поетеси Алефтини Власової. Він був організований Макарівським вікаріатством, парафією Святителя Михаїла, першого Митрополита Київського, сестринством милосердя на честь святої Преподобномучениці Єлисавети (Олександрівська лікарня м. Київа), Київським обласним фондом «Милосердя і здоров’я», Національним заповідником «Софія Київська».

Розпочав свято прес-секретар Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров). Розповівши про Святителя Димитрія Ростовського, він підкреслив, що цей святий, наш земляк, є багатогранною особистістю – богословом, архіпастирем, композитором, засновником вітчизняного духовного театру. Святитель Димитрій дуже любив та цінував православні народні піснеспіви, сам складав духовні канти. І в наш час є люди, які насліджуючи його спадщину, продовжують його справу. До них належить і організатор літературного мистецького дійства Алефтина Власова.

Також архімандрит Філарет передав усім привітання та благословення керуючого Макарівським вікаріатством Преосвященнішого єпископа Макарівського Іларія.

В програмі прозвучали духовні твори в авторському виконанні протоієрея Романа Барановського, настоятеля храму Святителя Михаїла, першого Митрополита Київського, духівника сестринства милосердя на честь святої Преподобномучениці Єлисавети, благочинного Першого Лікарняного благочиння м. Києва.

Також було виконано духовні пісні і романси на слова і музику Алефтини Власової. Прозвучали й класичні твори у виконанні народної артистки України Людмили Семененко, лауреата міжнародних конкурсів, солістки хору Святої Успенської Києво-Печерської Лаври Ірини Доценко, солістів-вокалістів Дмитра Воронова, Лариси Роман, Анастасії Андрухів, солістів-інструменталістів В’ячеслава П’ятигорського (скрипка), Юрія Руцинського (фортепіано). Відбулося авторське читання поезії.

Захід проходив у виставковій залі «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська». До святкової благодійної літературно-мистецької композиції долучилися й представники Макарівського вікаріатства. Аматорський колектив «Сік землі» парафії Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня виконав кілька народних кантів. Прозвучали також старовинні канти у виконанні гурту «Калиновий гай» парафії на честь ікони Божої Матері «Всецариця» с. Осикове Макарівського району Київської області.

Наприкінці вечора, у благословення від єпископа Макарівського Іларія, всім було вручено ікони Христа Спасителя. Протоієрей Роман Барановський, говорячи про Алефтину Власову, зазначив, що вона є людиною, яка своєю творчістю стверджує християнські істини.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.