Церква в світі. Місіонерська проповідь


Владика Іларій відвідав X Київський літній богословський інститут


8 серпня з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви, Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, вікарій Київської Митрополії, Голова Синодального відділу УПЦ з біоетики та етичних питань, взяв участь у роботі круглого столу «Секулярна епоха та нове християнське свідчення», що відбувся під час роботи десятого Київського літнього богословського інституту у православному соціально-просвітницькому центрі «Ковчег» на парафії преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району.

 

 У круглому столі взяли участь: протоієрей Володимир Шмалій, проректор загальноцерковної аспірантури та докторантури ім. свв. Мефодія та Кирила, секретар Біблійно-богословської комісії Священного Синоду Руської Православної Церкви; протоієрей Георгій Коваленко, Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви, архімандрит Філарет (Єгоров), голова Комісії з благодійництва Макарівського благочиння Київської єпархії, Пол Валієр, історик християнства, професор університету Батлера (Індіанополіс, США), священик Дідьє Берте, ректор  Паризької духовної семінарії (Франція), Валентин Кожухаров, викладач християнської освіти та місіології, представник Болгарської Православної Церкви, Ірина Багратіон-Мухранелі, професор літератури Свято-Тихоновського православного університету (Москва, Росія), Олександр Філоненко, викладач філософії Харківського державного університету ім. М. Каразіна, соціальні волонтери з Колумбії, Франції, США, Польщі, інші учасники, богослови та науковці з України, Росії, Грузії, Білорусі, представники влади Київської області та Макарівщини. Засідання круглого столу очолив директор видавництва «Дух і літера» та Центру європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Костянтин Сігов.

У своєму виступі владика Іларій зазначив, що ми, християни, маємо відповісти на виклики секуляризації та оцінити можливості для нового християнського свідчення. При цьому Макарівський єпископ  підкреслив, що християнське свідчення неможливе без культури: діалог з культурою є необхідною частиною християнської традиції. Всі учасники погодилися щодо актуальності як теми круглого столу, так і проведення Київських літніх богословських інститутів, які є чудовою платформою для міждисциплінарних науково-богословських досліджень та діалогу між духовною та академічною освітою.

 На закінчення круглого столу голова правління  фонду милосердя та здоров’я Київської обласної державної адміністрації Галина Єкименкова, подякувавши Преосвященнішому архієрею за активну соціальну благодійну роботу на території Макарівського вікаріатства, вручила нагороду від правління фонду;  директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Веніамін Вітковський вручив почесну грамоту Макарівського селищного голови Олександра Іващенка з подякою за відродження духовності макарівців та у зв’язку з п’ятиріччям архієрейської хіротонії, подарувавши роботу народного майстра декоративного розпису Людмили Вітковської, яка символізує Пресвяту Трійцю.

Наприкінці свого візиту владика Іларій подякував всім учасникам КЛБІ та вручив усім у благословення натільні хрести.

Київські літні богословські інститути відбуваються вже десятий рік поспіль з благословення Блежаннішого Митрополита Володимира. Цього року КЛБІ присвячений темі «Християнське свідчення в сучасному світі».  Організатори Інституту – Центр св. Климента «Спілкування та діалог культур», науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», Центр європейських гуманітарних досліджень НаУКМА. Заняття КЛБІ звернені до всіх, хто прагне розширити свій богословський, філософський та культурний світогляд. Слухачами КЛБІ є переважно студенти, випускники та викладачі світських та духовних навчальних закладів з України та інших країн і всі зацікавлені у підвищенні рівня богословських знань. Окрему програму розроблено для дітей, які навчаються разом з дорослими за особливою методою.