Служіння єпископа Макарівського Іларія


Святкування Чуда ікони Божої Матері "Призри на смирення" (Київ)


1 серпня 2013 року, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, у Свято-Введенському чоловічому монастирі м. Києва (вул. Московська, 42) було звершено святкове богослужіння на честь святкування 20-річчя чудесного відображення чудотворної ікони Божої Матері «Призри на смирення» (1993 р.).

Божественну літургію очолив митрополит Доростольський Амвросій (Болгарська Православна Церква), якому співслужили: архієпископи – Білогородський Миколай, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Городницький Олександр, єпископи – Макарівський Іларій, Антоній (Боровик), Шепетівський і Славутський Діонісій, Єдинецький і Бричанський Никодим, Фастівський Даміан (намісник монастиря), Васильківський Миколай, духовенство монастиря та Київської єпархії.

Святкове богослужіння відвідав Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Наприкінці відправи Його Блаженство помолився та вклонився чудотворній іконі Божої Матері "Призри на смирення".

***

Чудотворна ікона Божої Матері "Призри на смирення" - є списком з чудотворної ікони 1420 року, що явилася на Кам'яному озері у Псковській обл. У Введенский храм ікона була передана схимонахинею Феодорою, яка зберігала її у себе на протязі 55 років. У серпні 1993 р. лик Богородиці з Немовлям дивним чином відбився на склі, що прикривало ікону, але не стикалося з нею. Київські вчені, провівши всебічне дослідження, дійшли висновку, що зображення на склі є нерукотворним, і в той же час не змогли дати наукового пояснення диву. Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 9/22 листопада 1995 року ікона Божої Матері "Призри на смирення" визнана чудотворною. Свідченням благодатної допомоги людям і зцілення недужих, які зверталися до неї з молитвами, є численні прикраси ікони.