Служіння на парафіях


Архієрейська служба в день Собору Богородиці (с. Лишня)


8 січня, в другий день Різдва, свято Собору Пресвятої Богородиці, з благословення Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Преосвященніший Іларій, єпископ Макарівський, керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району Київської області.

Його Преосвященству співслужили: настоятель парафії, голова Комісії з благодійництва Макарівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство Макарівського вікаріатства.

В проповіді, виголошеній після Євангельського читання, розкриваючи сенс свята Різдва Христового та значення для спасіння роду людського Пресвятої Богородиці, єпископ Іларій наголосив, що нам необхідно очищати своє серце від гріхів, пристрастей та вад – тоді воно стане яслами для Христа. Христос, народившись у нас духовно, може жити в нас і діяти через нас у цьому світі, і до цього ми повинні прагнути.

На Богослужінні були присутні депутати та керівники місцевих органів самоврядування, а також представники парафій Макарівського району. Службу відвідали всі вихованці дитячого дошкільного закладу «Сонечко» с. Лишня на чолі з його завідуючою Тетяною Морськоватих. Всі діти причастилися Святих Христових Тайн. Вихованці недільних шкіл парафій Макарівського благочиння прославили Христа у традиційних народних піснеспівах. За Богослужінням співав молодіжний хор Макарівського благочиння (керівник - Ольга Амеліна) та фольклорний колектив «Сік землі» с. Лишня (керівник - Софія Керусенко). У виконанні цих колективів прозвучали автентичні народні колядки. (Прослухати деякі з них Ви можете нижче).

По завершенні літургії Його Преосвященство передав поклін, привітання та благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, звернувши увагу на те, що в серці Предстоятеля Української Православної Церкви знаходиться місце кожному віруючому. Його Блаженство пам’ятає і молиться за всіх, турбуючись про спасіння кожної людини. Настоятель парафії подякував Преосвященнішому Іларію за звершену літургію і попросив передати подяку Його Блаженству за преподане благословення.

З рук Владики Іларія всі присутні в храмі отримали подарунки та гостинці: ікони Різдва Христового, освячені на мироточивих мощах Святителя Миколая Чудотворця в м. Барі (Італія), діти –  подарункові набори цукерок, дорослі – шоколад. Всіх було помазано миром від мощей Святителя Миколая і окроплено святою водою. До того ж всі присутні отримали дитячі парафіяльні журнали «Колиска» та церковні настінні календарі «Православна Макаріщина». Наприкінці свого візиту Його Преосвященство прослухав піснеспіви, підготовлені дітьми у традиційному вертепі.

Окрім цього, Владика поспілкувався з представниками органів місцевого самоврядування. Мова йшла про поглиблення співпраці між парафіями Макарівського району та місцевими радами. В розмові, яка відбулася між Його Преосвященством та благочинним Макарівського церковного округу архімандритом Кирилом (Біланом), було піднято питання щодо становлення та життя парафій і їх взаємодію на терені соціального та благодійного служіння. 

Подію, яка відбулася, висвітлювало телебачення Макарівського району –  ТРК «Авіс» –  директор якого Юрій Вареник взяв інтерв’ю у Його Преосвященства, а також записав його Різдвяне привітання.

Виборка фотографій зі служби наводиться нижче, після відео. Повний фотоальбом Ви можете переглянути за посиланням.

ВІДЕО ЗІ СЛУЖБИ

1. Проповідь владики Іларія (10 хв.):


2. "Щедрик", виконує Молодіжний хор Макарівського благочиння (1 хв.):

3. "Вставай, вставай, господарю". Виконує Молодіжний хор Макарівського благочиння (1 хв.):

 

ВИБІРКА ФОТОГРАФІЙ