Служіння на парафіях


Свято Богоявлення в Лишні


І цьогоріч 19 січня, в свято Богоявлення – Хрещення Господнього, на парафії преп. Параскеви Сербської сіл Лишня та Осикове, як завжди, відбулося особливе яскраве свято. В цей день парафію відвідало багато гостей. Приїхали і діти, і дорослі, серед них – учні, студенти настоятеля архімандрита Філарета (Єгорова),  який є викладачем Вищих богословських курсів Всеукраїнського православного педагогічного товариства.

Перед початком святкового Богослужіння до храму привезли точну копію великої християнської святині –  Туринської плащаниці. Віднині вона буде зберігатися в місцевій парафії.

Майже всі гості, заздалегідь підготувавшись до церковних Таїнств, підійшли до сповіді та Причастя за Божественною літургією. Потім Хресним ходом усі вирушили на став, де мисливці села Лишня напередодні влаштували ополонку в формі хреста, вирізали льодовий хрест. Вони ж салютували з рушниць під час освячення води. На березі горіло велике вогнище, на гостей чекали гарячі страви та напої для споживання.

За традицією, в освячену воду першим занурився настоятель. За ним вишикувалася велика черга. Сотні людей увійшли у Хрещенську воду, деякі пірнали з розбігу.

Цього року на свято приїхали гості з близького та далекого зарубіжжя. Оскільки були присутні молдавани, проспівали колядки молдавською. Приїхали також соціальні волонтери зі Сполучених Штатів Америки, Франції, Колумбії. Молоді дівчата – представниці цих країн, де клімат так відрізняється від нашого –  занурилися разом з усіма, вперше в житті. Раді були всі – і діти, і дорослі. Всі отримали подарунки та ікони Спасителя у благословення.

На святі були представники телебачення, які є парафіянами Свято-Параскевського храму:  директор Макарівського ТРК «Авіс» Ю.О.Вареник, представники телеканалу «Інтер» та інших телеканалів. Радісно, що таке яскраве свято щороку відбувається у Макарівській землі!

Усі фотографії зі свята Ви можете переглянути за посиланням.

На фото - молоді волонтерки Реджина з США (у воді) та Марічка (Марі-Катрін) з Франції (у групі підтримки на березі)

Готування ополонки:

Багаття на березі:

Хресний хід та молебень:

І стар, і млад: