Служіння на парафіях


Архієрейська служба в день тезоіменитства благочинного (Лишня)


10 вересня 2013 року, в день Собору преподобних отців Києво-Печерських, які спочивають у Дальніх Печерах,  керуючий Макарівським вікаріатством єпископ Макарівський Іларій, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, звершив Божественну літургію в храмі Преподобної Параскеви Сербської Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства (Макарівський район, Київська обл.).

Преосвященнішому Іларію співслужили: настоятель храму, благочинний Бишівського благочиння, прес-секретар Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство Макарівського вікаріатства. Цього дня отець благочинний відзначав день свого тезоіменитства на честь святителя Київського Філарета, мощі якого спочивають у Дальніх Печерах  Лаври.

За богослужінням співав молодіжний хор Макарівського вікаріатства під керівництвом помічника регента храму телеканалу «Глас» Ольги Амеліної. Прозвучали також і народні духовні піснеспіви у виконанні хорових колективів «Сік землі» с. Лишня (керівник – Софія Керусенко), «Калиновий гай» с. Осикове (керівник – Стефанія Колесник), «Лебедина пісня» с. Мостище (керівник – Майя Коваленко).

У проповіді після євангельського читання Його Преосвященство зазначив, що християни мають стати світильниками, які світять у світ, розганяють темряву віку цього і дарують світло іншим людям. Просвітлення ж кожної людини залежить від того, чи готує вона своє серце для Господа, чи очищує його від самообману, чи благочестиво живе. А щоб досягти справжнього благочестя та благодатної радості від перебування з Христом, необхідно активно боротися зі злом у собі й жити не мрійливою, а діяльною й відповідальною християнською любов’ю, керуючись святоотецькими настановами. «Лише тоді, коли християни будуть жити так, зможе просвітитися світ і відновиться та гармонія, до якої закликає Господь», – підсумував Преосвященніший Владика.

Пропонуємо Вашій увазі відеозапис проповіді. Ви також можете переглянути інші відео події у самому кінці сторінки.

Наприкінці служби єпископ Іларій привітав із тезоіменитством архімандрита Філарета. Владика побажав отцю благочинному і настоятелю храму завжди мати від Господа сили, бажання та радість, щоб  наслідувати життю свого небесного покровителя, з кротістю, смиренням та вдячністю Богу нести свій хрест, щиро й трепетно виконувати пастирський послух, любити свою паству та бути улюбленим нею, отримувати втіху від трудів, а також ту особливу молитовну втіху, яку Господь посилає кожному іноку. У благословення Преосвященніший Владика вручив отцю Філарету ікону Успіння Пресвятої Богородиці, побажав Її повсякчасного заступництва, милості та втішання. Привітали отця настоятеля також священнослужителі вікаріатства, представники влади та громадськості Макарівщини. 

Особливе поздоровлення підготували вихованці дитсадка с. Лишня, учні місцевої загальноосвітньої школи та їхні наставники, які молилися за богослужінням, підійшли до таїнств сповіді та Причастя. Кожен з малечі подарував батюшці по квітці, і наприкінці поздоровлення отець Філарет тримав у руках чималий букет.

Від імені школи священнослужителя привітала її директор Ніна Андріївна Моргуненкова. Отець  архімандрит подякував усім за привітання та передав у подарунок владиці Іларію ікону святителя Київського Філарета (Амфітеатрова).

Також єпископ Макарівський передав усім благословення та привітання Блаженнішого Митрополита Володимира та подякував священству за молитву та працю на благо святої Церкви. Отець благочинний, від імені всіх священнослужителів церковного округу, подякував Владиці за очолену літургію та преподане благословення Його Блаженства.

Насамкінець Його Преосвященство окропив усіх святою водою та роздав у благословення образи «Печерської» Божої Матері. Як Голова комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ Преосвященніший Владика поспілкувався з директором лишнянської школи, в якій уже кілька років поспіль викладається християнська етика, та представниками педагогічного колективу, побажавши Божої допомоги у викладанні цього необхідного предмету.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

Відеозаписи фрагментів служби, вітальних слів Ви можете переглянути унизу сторінки.


Ікона Святителя Філарета Київського (Амфітеатрова), пам'ять якого святкується в цей день Собору преподобних отців Києво-Печерських, які спочивають у Дальніх Печерах.

Відеоматеріали події

1. Привітання єпископа Макарівського Іларія благочинного Бишівського благочиння архімандрита Філарета (Єгорова) із днем тезоіменитства.

2. Вручення в дар отцю благочинному ікони Успіння Пресвятої Богородиці.

3. Слово отця Філарета, окроплення святою водою, многоліття.

4. Отця настоятеля з Днем Ангела привітали учні середньої загальноосвітньої школи с. Лишня.