Служіння на парафіях


Архієрейська служба в день Августовської ікони Божої Матері (Рожів)


14 вересня 2013 року, в день Церковного новоліття (Індикту) та день вшанування Августовської ікони Божої Матері, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, єпископ Макарівський Іларій, керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі Успіння Пресвятої Богородиці с. Рожів Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства.

Саме в цьому храмі зберігається місцево пошанований образ Августовської Божої Матері.

Його Преосвященству співслужили: благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), настоятель храму протоієрей Віктор Мозговий, духовенство вікаріатства.

У проповіді, виголошеній після Євангельського читання, розповідаючи про Заступницю усердну рода християнського, єпископ Іларій зазначив, що у будь-яких життєвих обставинах не слід впадати у відчай. Необхідно, працюючи над собою, сподіватись на милість Божу й на молитви Пресвятої Богородиці.

По завершенні Божественної літургії відбулося славлення перед місцево пошанованою Августовською іконою з піднесенням молитви до Божої Матері на честь Її чудотворного образу. Також Преосвященніший владика возніс молитву на початок Церковного року.

Після служби Божої, звертаючись до всіх, єпископ Макарівський передав поклін та привітання Блаженнішого Митрополита Володимира й подякував духовенству благочиння за спільну молитву й труди на благо святої Церкви. В дар храму владика Іларій передав образи Спасителя та Божої Матері.

Отець благочинний, від імені духовенства благочиння, дякуючи керуючому Макарівським вікаріатством за передане благословення Предстоятеля та звершену службу, зазначив, що всім нам так необхідні молитви і настанови архіпастирів нашої Церкви, та подарував образ Святителя Миколая Чудотворця.

Зі словами глибокої вдячності владиці Іларію звернувся до нього і настоятель храму протоієрей Віктор від імені всієї парафії та в цілому громади с. Рожів. Він підкреслив, що це перше архієрейське служіння в цьому селі. Отець Віктор передав у дар архієрею книгу про Августовську ікону Пресвятої Богородиці. 

Преосвященніший владика привітав настоятеля храму з десятою річницею його ієрейської хіротонії й, вручаючи у подарунок ікону «Тайна вечеря», побажав в усьому допомоги Божої.

Владика Іларій окропив всіх святою водою та роздав у  благословення образи Пресвятої Богородиці. Також всі присутні в храмі отримали від духовенства по баночці меду.

Цього ж дня відбулося спілкування єпископа Макарівського з  сільським головою с. Рожів Миколою Васильовичем Чапіком і представниками депутатського корпусу Макарівської районної ради. Йшлося про нові спільні проекти та співпрацю між священством та представниками органів самоврядування, що є вкрай необхідним для всебічного розвитку територіальних громад. Сільським головою було підкреслено вагомість соціального служіння, яке відбувається в Макарівському районі зусиллями священнослужителів.

 

Довідка.

На Августовській іконі Матір Божа зображена такою, як Вона з’явилася руським воїнам перед черговим наступом під час Першої Світової війни, в 1914 році. За розповіддю очевидців, перед боєм, вночі, біля 11 години ночі, солдати побачили на небі Пречисту Діву, Яка однією рукою тримала Господа Іісуса Христа, а іншою показувала на захід. Всі хто це бачив – і солдати, й офіцери – впали на коліна і почали молитися. Це чудесне видіння довго ясніло перед військом, потім змінилося у хрест і потім щезло. Наступного дня, біля Августова, повітового міста Сувальської губернії Польського Царства, наші воїни здобули блискучу перемогу.

Августовський образ Божої Матері
Місцево пошанований образ ікони Божої Матері "Августовська" в с. Рожів

Згадка про це чудо надихнула й підтримала людей під час війни; отримали широке розповсюдження, в тому числі серед солдатів та офіцерів, зображення цієї події: на листівках, плакатах, великодніх яйцях тощо. Розглянувши питання всенародного шанування Синод постановив рішення:

«Святіший Синод, воздавши хвалу та благодаріння Господу Богу, Який, за молитвами Пречистої Своєї Матері, дивно опікується всіма, хто звертається до Нього з ревною та щирою молитвою, визнає за необхідне зберегти зазначену подію явління Божої Матері в пам’яті наступних поколінь руського народу і тому визначає: благословити шанування в храмах Божих та домівках віруючих ікон, які зображують зазначене явління Божої Матері руським воїнам...»

Августовський образ Пресвятої Богородиці, який знаходиться на парафії с. Рожів, дуже давній. В період радянської влади, коли скрізь знущалися над святинями, цю ікону рубали гвинтівкою. На лику Пречистої – подряпини від штика. Але благочестивим мешканцям вдалося сховати образ, і багато років він зберігався на горищі однієї жительки Рожева. Коли в селі відкрили храм, вона віддала ікону до церкви, де тепер кожен може вклонитися та помолитися перед цією святинею.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.