Служіння на парафіях


Архієрейська служба в день престольного свята (Мостище)


27 вересня 2013 року, в свято Воздвиження Хреста Господнього, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, Преосвященніший єпископ Макарівський Іларій, керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в Хрестовоздвиженському храмі с. Мостище Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства.

Його Преосвященству співслужили: настоятель храму, благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), духовенство благочиння.

За богослужінням співав хор під керівництвом помічника регента телеканалу "Глас" Ольги Амєліної. Хорові колективи "Лебедина пісня" с. Мостище, "Сік землі" с. Лишня, "Калиновий гай" с. Осикове виконали народні піснеспіви.

Після Євангельського читання Преосвященніший владика виголосив проповідь, у якій розповів про значення в нашому духовному житті події Воздвиження Хреста Господнього, нагадав, наскільки важливо для віруючої людини випрацьовувати справжні життєві пріоритети, обирати Боже, те, що є спасительним для її життя.

По завершенні служби Божої духовенство і миряни за традицією вклонилися хресту, винесеному за всенощним бдінням зі святого алтаря. Владика Іларій підніс молитву до Господа перед чесним хрестом.

Потім єпископ Макарівський звернувся з вітальним словом, у якому подякував настоятелю та громаді за труди, адже рівно рік тому в селі відбулося закладання храму, і новий храм уже майже зведено. Преосвященніший Іларій подякував священнослужителям за виконання їхніх послухів у справі служіння нашій Матері-Церкві та передав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви. (Відеозапис слова владики дивіться наприкінці сторінки).

Благочинний від імені всього духовенства Бишівського благочиння подякував архіпастирю за звершену Божественну літургію та преподане благословення Його Блаженства, попросивши передати найщиріщі слова синівської любові Блаженнішому Митрополиту Володимиру. Архімандрит Філарет від імені всієї парафії с. Мостище передав єпископу Іларію в подарунок ікону Христа Спасителя. (Відеозапис слова благочинного дивіться наприкінці сторінки).

Преосвященніший владика окропив усіх святою водою. Усім присутнім було вручено подарунки та паперові кораблики з висловами зі святоотецьких настанов.

Парафією було підготовлено подарунки та гостинці для учнів та вихователів допоміжної школи-інтернату, яка працює на території села.

Святкування Дня села Мостище продовжилося у місцевому клубі. Настоятель парафії звернувся зі словом до громади села та до присутніх гостей. Поздоровивши всіх зі святом Воздвиження Хреста Господнього, Днем села, він побажав усім жити повнотою життя, тією, яку дає нам наша Матір – свята Церква.

Присутні на святі помічник народного депутата України Руслана Сольвара Анатолій Матвєєв та депутат Макарівської районної ради, голова Чигиринської районної державної адміністрації Черкаської області Олександр Цисаренко звернулися до всіх з привітальними словами та передали подарунки для громади села.

Сільський голова Володимир Цисаренко привітав усіх зі святом, зазначивши, що для громади села є значущим розвиток і становлення її духовного життя.

Особливу програму для концерту, який відбувся з нагоди Дня села у місцевому Будинку культури, підготували діти – вихованці допоміжної школи-інтернату с. Мостище. У концерті взяли участь і хорові колективи, що співали за богослужінням. У фойє також було розміщено чудові роботи духовної тематики мешканців села.

На святкуванні Дня села був присутній колектив підприємства Українського товариства сліпих (УТОС) м. Обухів на чолі з керівником підприємства Віктором Гелею. Він є випускником дитячого будинку, який діяв у с. Мостище в повоєнні роки.

Благочинний Бишівського церковного округу поспілкувався з керівниками підприємств та представниками влади. Йшлося про поглиблення співпраці на соціальному, благодійному та інших напрямках розвитку між священиками благочиння та територіальними громадами на місцях. Також було досягнуто нові домовленості щодо співпраці між духовною громадою с. Мостище та підприємством УТОСу м. Обухів.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

Також унизу сторінки розміщені відеозаписи зі служби.

Відеозаписи події

1. Слово єпископа Макарівського Іларія на відпусті (престольне свято у с. Мостище):

2. Слово отця благочинного, настоятеля храму Воздвиження Хреста Господнього архімандрита Філарета (Єгорова):

.