Соціальне служіння


Відвідування притулка-розподільника для дітей-сиріт (Копилів)


13 серпня, в останній день перед початком святого Успенського посту, з благословення Преосвященнішого Іларія, єпископа Макарівського, керуючого Макарівським вікаріатством, вікарія Київської Митрополії, Голови Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви, співробітники відділу соціально-благодійного служіння Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства на чолі з благочинним архімандритом Філаретом (Єгоровим) відвідали Центр соціально-психологічної реабілітації дітей с. Копилів Макарівського району Київської області.

Для дітей було підготовлено подарунки, ігри та гостинці. Отець благочинний провів бесіду з мешканцями Центру, в якій йшлося про свято Хрещення Київської Русі, прийдешнє свято першого Всемилостивого Спаса – день пам’яті святих мучеників Маккавеїв, про Успенський піст та його значення. Було роздано у благословення від Преосвященнішого єпископа Іларія ікони Ангела-Охоронця.

Також було зазначено, що в цей день відбудуться справжні заговини. Ініціатором акції для дітей став Сергій Козак, офіцер запасу, який трудиться на ниві благодійництва. Він власним коштом придбав 25 кг відбірного свіжого м’яса та інгрідієнти, необхідні для шашликів. Всіх було запрошено взяти участь у процесі підготовки страв, на що малеча з радістю відгукнулася. Для дітей особливим святом стала як можливість безпосередньо долучитися до процесу приготування, так і відчуття причетності до традицій Церкви.

Вихованцям соціальної установи було подаровано розвиваючі ігри; а солодкий стіл складався з семи великих тортів, підготовлених благодійниками.

Щиросердечна акція була з радістю сприйнята як співробітниками Центру, так і, безумовно, тими, хто тут зараз перебуває. Відбулася розмова між благочинним Бишівського благочиння, який очолює постійну комісію з благодійництва Макарівської районної ради, та керівником Центру, його директором Ігорем Олександровичем Філіпповим. Керівник соціальної установи зазначив, що подібні зустрічі є вкрай необхідними, адже вони, несучи в усьому позитив, дають потужний поштовх для духовного і всебічного розвитку тих дітей та підлітків, які перебувають в Центрі. Адже ці дітлахи, пройшовши через непрості життєві випробування, так потребують підтримки, любові та людської теплоти.

Було обговорено питання щодо подальшої співпраці між соціальними службами Макарівського вікаріатства та Центром соціально-психологічної реабілітації.

Вдячними були й маленькі вихованці соціального центру. Вони навіть не хотіли розставатися зі священнослужителем та відвідувачами, які вже стали для них добрими друзями, адже часто приїжджають до центру і теж дуже радіють тим зустрічам, які тут відбуваються.

Наразі в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей Служби у справах дітей Київської облдержадміністрації с. Копилів перебуває 37 дітей та підлітків, тих, які є дітьми вулиць, залишилися без батьківської опіки, або діти з вкрай проблемних сімей. Часто вони сприймають священнослужителів та їхніх помічників, які приїжджають до них, як тих, хто в певній мірі замінює їм батьків.

Всі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.