Церква в світі. Місіонерська проповідь


Клірик Макарівщини взяв участь у круглому столі


12 грудня, з благословення вікарія Київської Митрополії Преосвященнішого Іларія, єпископа Макарівського, керуючого Макарівським вікаріатством, голови Синодального комітету з біоетики та етичних питань Української Православної Церкви, клірик Макарівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), який очолює постійну комісію з благодійництва Макарівської районної ради, взяв участь у роботі міжнародного круглого столу на тему "Сучасна історія інституціоналізації соціальної роботи в Україні".

Захід було організовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, Інститутом соціальної роботи та управління Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, кафедрою соціальної політики вищеназваного інституту. Міжнародна зустріч відбулася в науковій бібліотеці головного корпусу Національного педагогічного університету.

Метою круглого столу було обговорення результатів інституціоналізації соціальної роботи як професії, здійснених в Україні та на пострадянському просторі. За результатами  роботи форуму планується видання підручника "Історія інституціоналізації соціальної роботи в сучасній Україні".

Основні питання, які були запропоновані для обговорення:

  1. сучасна історія створення кафедр, що готують фахівців у галузі соціальної роботи в Україні;
  2. розвиток соціальних служб та соціальних інституцій в сучасних умовах становлення інформаційного суспільства;
  3. взаємодія державних та недержавних інституцій щодо надання соціальних послуг різним категоріям населення;
  4. роль громадських організацій в інституціоналізації соціальної роботи в Україні;
  5. перспективи інституціоналізації соціальної роботи в Україні.

Отець Філарет виступив за темою "З досвіду соціальної роботи духовно-просвітницького центру "Ковчег", що діє при парафії прп. Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району Київської області".

В своїй доповіді отець Філарет розкрив основні аспекти соціальної праці кліриків Макарівського благочиння на основі роботи вищезгаданого духовно-просвітницького центру. Священнослужитель поділився досвідом співпраці духовенства Макарівського вікаріатства з різноманітними державними соціальними установами, як з Міністерством соціальної політики України, так і з подібними соціальними ланками на рівні Київської області і Макарівського району.

Долучилися до роботи круглого столу провідні фахівці-науковці з Росії, України, Ізраїлю, Польщі. Було розглянуто низку питань щодо співпраці релігійних громад (зокрема в Україні - громад Української Православної Церкви) з різноманітними державними соціальними установами.

Організатори круглого столу підкреслили важливість та актуальність співпраці, про яку розповідав представник Макарівського вікаріатства, та поширення цього досвіду на інші регіони України.

Учасники міжнародного форуму засвідчили, що соціальні працівники, підготовлені на високому фаховому рівні з високим гатунком моральності, вкрай необхідні для праці в різних соціальних інституціях нашої держави.

Переглянути фотографії з заходу Ви можете за посиланням.