Церква в світі. Місіонерська проповідь


Презентація нового сайту вікаріатства на ФестЗМІ (Київ, Лавра)


3 жовтня 2013 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, продовжилася робота VIII Всеукраїнського фестивалю ЗМІ православних, який відбувається цими днями в Києві.

У презентації інформаційних проектів 2013 року з благословення Преосвященнішого єпископа Макарівського Іларія взяли участь і співробітники прес-служби Макарівського вікаріатства. Вони представили присутнім новий сайт вікаріатства, який перебуває на останній стадії розробки, та друковані видання.

Розпочав виступ прес-секретар Макарівського вікаріатства, відповідальний редактор газет Макарівського та Бишівського благочинь архімандрит Філарет (Єгоров). Він зазначив, що з благословення єпископа Макарівського Іларія сайт, який існував як сайт благочиння, реконструйовано до рівня всього вікаріатства. На ньому готується розповідь про всі благочиння та парафії, які входять до Макарівського вікаріатства.

З технічними подробицями проекту присутніх ознайомила адміністратор сайту Тетяна Кренц. У своїй доповіді вона зосередила увагу слухачів на основних характерних рисах подачі інформації у виданнях місцевого рівня: значна увага до деталей подій; важливість згадування людей, колективів, які залучилися до заходів; передача особливостей кожної конкретної події.

Ішлося і про технічні подробиці: висвітлення детальної інформації про парафії, розміщення на сайті електронної версії газет, що видаються у благочиннях, відеозаписів фрагментів служб тощо. Корисними для користувачів можуть бути й розділи з історичними довідками, відомостями про святині краю, престольні свята та дні тезоіменитств священиків. Новинкою є викладення на сторінці парафії історії свята чи житія святого, якому присвячено храм, українською мовою.

Було акцентовано увагу на важливості розповіді про соціальну роботу Церкви.

Присутні також мали змогу ознайомитися з друкованими виданнями Бишівського та Макарівського благочинь та їхніми цікавими особливостями. Були представлені газети як рівня благочинь («Макарівський благовіст», «Дзвони Бишівщини»), так і рівня окремих парафій («Благовіст», «Параскева», «Животворяще Древо», «Всецариця», «Різдво Пречистої»), а також дитячий журнал «Колиска», що видається у Макарівському вікаріатстві.

Учасникам фестивалю розповіли про головні риси цих видань, а саме: максимальну спрямованість на місцеву аудиторію та креативний підхід до створення дитячих матеріалів. Було зазначено, що кросворди для дітей мають катехізичну спрямованість: вони є не лише засобом для проведення дозвілля, але й повинні сприяти розвитку інтересу до Церкви, життя у ній, розумінню християнських цінностей. При цьому, звісно, важливо говорити з дитиною не «зверхньо», а як з рівною.

Про місцевий журнал «Колиска» було сказано, що він є не тільки для дітей, але, насамперед, про дітей. На парафіях, де виходить це видання, проводиться активна робота з дітьми та молоддю: вони долучаються до соціальних та благодійних акцій, беруть активну участь у богослужіннях – діти співають на кліросі, читають, допомагають священику. Все це знаходить своє відображення на сторінках журналу.

Також ішлося про інші друковані видання, які виходять та готуються до виходу у Макарівському вікаріатстві.

Співробітник прес-служби вікаріатства Лідія Лозова розповіла про спільні проекти парафій Макарівського вікаріатства та науково-просвітницької громадської місіонерської організації «Центр святого Климента: Спілкування та діалог культур». Було представлено сайт Центру; окрему увагу було приділено висвітленню на ньому зазначених вище катехізичних та місіонерських проектів, таких як щорічні міжнародні Київські літні богословські інститути, участь у наукових конференціях на зразок «Успенських читань» тощо.

В інші дні роботи фестивалю співробітники Макарівського вікаріатства взяли участь у круглих столах, зустрічах, співбесідах, тренінгах, які відбувалися під час потужного православного мас-медійного форуму.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.