Церква в світі. Місіонерська проповідь


Вечір пам′яті священиків родини Глаголєвих (Київ, НаУКМА)


25 листопада, в день вшанування жертв Голодомору та політичних репресій, в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» відбулася зустріч, присвячена пам’яті священиків київської родини Глаголєвих.

Отець Олександр Глаголєв, який був професором Київської духовної академії та семінарії і останнім її ректором до часів повного закриття київських духовних шкіл, загинув у застінках НКВС у 1937 році. Цього ж року разом з ним мученицьки постраждав і був розстріляний київський священик отець Михаїл Єдлінський.

Син отця Олександра Глаголєва, Олексій, прийняв священий сан у 1941 році. Під час Великої Вітчизняної Війни він, як істинний пастир Церкви Христової, врятував багатьох людей від знищення фашистськими загарбниками.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, видавництвом «Дух і літера» було видано книги про родини цих священнослужителів, а також присвячені іншим священнослужителям, які залишилися вірними своєму пастирському поклику в годину лихоліття та політичних репресій.

Видавництво «Дух і літера» і стало організатором вечора пам’яті київських сповідників. У заході взяли участь співробітник Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Богдан Огульчанський, викладач Вищих богословських курсів ім. св. рівноап. князя Володимира, прес-секретар Макарівського вікаріатства, голова постійної комісії з благодійництва Макарівської районної ради архімандрит Філарет (Єгоров), викладач Київської духовної академії і семінарії, Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського та Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова протодиякон Димитрій Болгарський, президент Центру розвитку інновацій Києво-Могилянської Академії Сергій Лобойко, представники родини Глаголєвих, зокрема онук отця Олексія Глаголєва Артем Пальян, та інші.

Архімандрит Філарет розповів про онучку отця Олександра Глаголєва монахиню Магдалину, яку йому довелося духовно окормляти. Також ішлося про зв’язок між родинами київських священиків, які в години панування войовничого атеїзму, підтримуючи одна одну, несли своє служіння на ниві Христовій.

Протоієрей Богдан Огульчанський підкреслив вагомість подвига новомучеників і сповідників. Протодиякон Димитрій Болгарський розповів про зв’язок своєї родини з отцем Олексієм Глаголєвим.

Було продемонстровано фільм з циклу «Святі та праведники ХХ століття» (головний редактор серіалу – Антон Нікітін), підготовлений телеканалом «Інтер»: «Олексій Глаголєв. Історії київської окупації». Фільм представляла його сценаріст, співробітник телеканалу «Інтер» Інга Балицька.

У вшануванні пам’яті родини Глаголєвих також взяла участь директор загальноосвітньої школи с. Лишня Макарівського району Ніна Моргуненкова. Вона підкреслила, що саме на прикладі життя таких людей як родина Глаголєвих та інші новомученики та сповідники необхідно виховувати зростаюче покоління громадян України.

У заході також взяли участь співробітники видавництва «Дух і літера» та викладачі Києво-Могилянської Академії. Ведучий зустрічі, Костянтин Сігов, директор видавництва, зазначив, що дуже вагомим є продовження традиції родини Глаголєвих в наш час.

Архімандрит Філарет (Єгоров) підкреслив, що життєвий подвиг отця Олександра і отця Олексія Глаголєвих можна охарактеризувати словами, що вони були людьми не від світу цього, але для світу цього.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.